Dünyanın üç katı fiyata et yiyoruz

Kırmızı et üretiminin ülke tüketimini karşıladığı, Türkiye'de üretilen her dört kilo kırmızı etin bir kilosunun ise İstanbul'da tüketildiği ifade ediliyor.

Dünyanın üç katı fiyata et yiyoruz
Türkiye'de bir yılda 1 milyon 100 bin ton dana eti, 200 bin ton da küçükbaş hayvan eti üretiliyor. Üretilen etin 330 bin tonu İstanbul'da, 970 bin tonu diğer illerde satılıyor.
 
İstanbul'da bir günde ise 400 ton kırmızı et ile 500 ton sucuk, salam, pastırma gibi et ürünlerinin tüketildiği belirlendi. Şehirde dana kıymanın kilogramı 40, kuşbaşının kilogramı 42, bifteğin kilogramı 50 ve kuzunun etinin kilogramı 38 liradan satılıyor.
 
Kasaplar, et fiyatlarının 10 yılda yaklaşık 3 katına çıkması nedeniyle işlerinin azaldığından şikayetçi. Esnaf, işlerinin düzelmesi için et fiyatları ile KDV'sinin düşürülmesini istiyor.
 
İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, Türkiye'de üretilen toplam etin ülke tüketimini karşıladığını ancak bazı yıllarda 100-150 tonluk et açığının ortaya çıktığını söyledi.
 
Bu açığın da ithal etle kapatıldığını belirten Şahin, "Bu miktar içinde İstanbul'un 400 ton günlük et tüketimi var. 400-500 ton da salam, sucuk ve pastırma gibi et ürünü tüketiyor" dedi.
 
Şahin, et fiyatlarını yüksek bulduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin kişi başına et tüketimi 14 kilogram, Avrupa'da bu rakam 33, ABD'de 45-50 kilogramdır. Biz Kurban Bayramı'nda yaklaşık 2 milyon küçükbaş, 750 bin de büyükbaş hayvan kesimi yapıyoruz. Buna rağmen kırmızı et dünyada 3,5 dolarken, Türkiye'de 9 dolar civarında tüketiciye ulaşıyor. Ayrıca, 1 milyon 700 bin ton tavuk eti üretimi var. İhracatta da dünyayla rekabet halindeyiz. Tavuk dünyada ortalama 1,5 dolar. Yumurta ve sütte de 30 centle hemen hemen dünyayla rekabet halindeyiz" diye konuştu.
 
Şahin, 2005'de karkas dana eti fiyatının 8,5 lira olduğunu dile getirerek, 2009'da bu fiyatın 18,5 liraya yükseldiğini vurguladı. Bu durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktardıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Bakanlığa, et fiyatlarının 4 yılda 10 lira arttığını anlattık. Muhakkak ithal etin gelmesi gerektiğini söyledik. Tabii bakanlığımız da Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla ithal eti getirdi. Etin fiyatı 13,5 liraya düştü. Ama 2010'dan 2013'e kadar ithal et geldi. İthal et durunca et şu anda 25 liraya çıktı. Bakanlığımıza bir öneride bulunduk, eti ithal etmeyelim ama buzağı ithal edelim. Böylece hayvan nüfusu artar ve rahatlarız. 1,5 senedir de buzağı geliyor. Besici de onları besliyor. Fiyatın normale gelmesi gerekiyor. Hükümet sağolsun yemden de KDV almıyor artık. Bizim beklentimiz, perakendede et fiyatlarının düşmesi. Ancak, benim bir şikayetim var. Avrupa Birliği ülkelerinden 4'ünde temel tüketim ürünlerinden KDV alınmıyor. Orda yüzde 4, bizde KDV yüzde 8. Temel tüketim maddelerindeki KDV'nin mutlaka yüzde 1-2 ye düşürülmesi gerekir ki halkın alım gücü olsun." 
 
Kasaplar, et fiyatlarında düşüş bekliyor
İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Murat Kocaoğlu da şu anda dana kıymanın 40, kuşbaşının 42 ve bifteğin kilogramının 50 liradan satıldığını, kuzu etinde ise diğerlerinden bağımsız bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.
 
Kocaoğlu, kuzu etinin kilogramının 35 liradan 38 liraya yükseldiğini belirterek, "Bunun nedenlerinden biri deri fiyatlarının düşmesidir. 30 liraya satılan deri, şu anda 5 liradan satılıyor. Bu da etin fiyatına yansıdı. Ayrıca yoğun kış şartları nedeniyle ot kuzusunun bitmesi ve süt kuzusuna geçiş süreci yaşanıyor. Şubat sonlarına doğru hava şartlarının iyi olmasıyla süt kuzusuna geçilecek. Geçiş sağlandığında kuzu eti fiyatında bir düşüş beklemekteyiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yem fiyatlarındaki KDV'yi kaldırdı. Bu durumun da zamanla et fiyatlarını düşürmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2016, 15:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52