16 yılda 35 fabrika nasıl çıkarılır

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Ovası'nda, 1 fabrikadan 16 yılda 35 fabrikanın nasıl çıkarıldığını anlattı.

16 yılda 35 fabrika nasıl çıkarılır
Haber / Halim Utlu

Birleşmiş Milletlerce 2015 yılı Kooperatifçilik Günü temasının, "Kooperatifi Seçin, Eşitliği Seçin" olarak belirlendiği, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü çeşitli ülkelerde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çeşidinin katkısı, tarım kooperatiflerinin tarım sektörüne ve üreticiye katkısı ile boy ölçüşemez” dedi.

Son yüz yılın tarım sektöründeki en büyük buluşunun tarım kooperatifleri olduğuna işaret eden Konuk, "Dünyamızda bugün 1 milyarın üzerinde insan, kurduğu veya ortağı olduğu kooperatifler vasıtasıyla ekonomi çarkının etkin aktörüdür. Her sektör ve her alanda kooperatiflerin hitap ettiği kesime artı bir katkısı olmuştur. Ancak hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çeşidinin katkısı, tarım kooperatiflerinin tarım sektörüne ve üreticiye katkısı ile boy ölçüşemez. Son yüz yılın tarım sektöründeki en büyük buluşu tarım kooperatifleridir." diyerek sözlerine şöyle devam etti;
Birlikte başarma geleneği ve kültürü, kurumlarıyla asırlardır var" şeklinde konuştu.

Bu topraklar, komşusu açken tok yatmayacak kadar erdemli
Recep Konuk, “Bu toprakların genlerinde birlik ruhu var. Komşusu açken tok yatmayacak, meslektaşı siftah yapmadan yeni bir alış veriş yapmayacak kadar erdemli. Bu topraklar kendisinden daha az dünya nimetine sahip kardeşleri incinmesin diye, azami dikkat gösteren ahlaka sahip bir kültürün ana vatanı. Bu topraklar, kardeşlerinin işi rast gittikçe daha mutlu, refah iklimi komşularına da sirayet ettikçe daha huzurlu olan bir milletin yaşadığı topraklar." dedi.
 
Ülke kooperatifçiliği açısından umutlu olmamızı gerektirecek sebeplerin çoğaldığını, üç sene önce kooperatifçilik strateji belgesini yayınladıklarını hatırlatan Konuk, "Kooperatifleri bir sivil toplum örgütü konumundan, iktisadi bir aktör konumuna yükselttik. Türkiye’nin her tarafında kooperatif çatısı altında birleşip, ne yaparız sorusuna cevap aramaya, neleri nasıl başaracağımız konusunda akıl yürütmeye başladık. Kooperatif çatısı altında birlik olmak konusunda Türkiye’nin özellikle tarım sektörünün fikir birliği artık tamdır." ifadesini kullandı.
 
1 fabrikadan, sadece 16 yılda 35 fabrika nasıl  çıkarılır?
El ve gönül birliği yapılınca, kooperatif çatısı altında nelerin başarılabileceğinin örneğini, pancar üreticisinin son 16 yılda başardığını dile getiren Konuk, 
"Kooperatifçiliği eğer ucuz almak ve pahalı satmak gibi dar kalıplara hapsetmezseniz, onun sanayi ile de taçlanacağının, finansman problemine de çözüm üreteceğinin, tarlada atılan tohuma da müdahil olacağının, ürettiğini katma değerli hale getirerek, ekonomik sürecin bütününe de müdahil olunabileceğinin ve daha da önemlisi, faaliyet alanını büyüttükçe, üreticisini de büyüteceğinin ispatı Konya Ovası'ndadır. 1 fabrikadan sadece 16 yılda 35 fabrika çıkarmak, tek üretim kaleminden binin üzerinde mamul ürüne doğru genişlemek, tarlada başlayan süreci bir marka altında toplayıp rafa kadar ulaştırmak ve dünün içe kapanık sektöründen, dünyanın en büyük beş gıda şirketinden birini çıkarmayı hedeflemek, kooperatifçiliği geniş yorumlamanın ve bir kalıba hapsetmemenin sonucudur." dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2015, 18:10

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52