Yozgat'ta 'dua' geleneği yaşatılıyor

Yozgat'ta her salı günü kurulan sebze meyve pazarında tezgah açan esnaflar, satışların bol ve bereketli geçmesi için topluca dua ettikten sonra işe başlıyor.

Yozgat'ta 'dua' geleneği yaşatılıyor

Yozgat'ta pazarcı esnafı yıllardır devam eden dua geleneğini sürdürüyor. Salı günleri pazarda tezgah açan esnaflar işe başlamadan önce pazara gelen müşterilerle birlikte, pazarın bol ve bereketli geçmesi için dua ettikten sonra alışverişe başlıyor. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de bugün açılan pazarda dua ettikten sonra, esnafların sorunlarını dinledi.

Pazarda dua edip esnaflarla sohbet eden Başkan Yusuf Başer, pazarda dua geleneğinin uzun yıllardır devam ettiğini söyledi. Başer, "Her salı günü pazar kurulduğunda tezgahlar hazırlanır, satış başlamadan önce dua ile edilir. İlimizde çok uzun yıllardan beri gelenek devam ediyor. Bugün duayı esnaf arkadaşlarımızla birlikte yaptık. Duanın esas amacı hem satıcı esnafımıza hem de satıcıya arz talep doğrultusunda onlara daha güzel daha intizamlı, daha verimli, daha helal bir kazanç temennisidir. Hem esnaf arkadaşlarımız buna riayet ediyor hem de halkımız açısından da gelenek devam ettiriliyor." diye konuştu.

Yozgat Pazarcılar Derneği Basın Sözcüsü Salih Çavuşoğlu da 170 pazarcı, 14 kamyoncu ve toptancı olarak Yogzat halkına hizmet etmeye çalıştıklarını belirterek, "Kurulan her pazar sabahı, sebzeciler ve pazarcılar olarak önce duamızı ediyoruz. Duamızı, hayırlı satış olsun diye yapıyoruz. Ben 52 yaşındayım, 40 senedir bu gelenek devam ediyor. İnşallah bundan sonra da devam eder. Pazar kurulduğu zaman herkes işini gücünü bırakır, hayır duasını yapar, besmelesini çeker işine başlar." dedi.

Pazarcılar olarak, kapalı bir pazar yapılmasını isteyen Çavuşoğlu, "Daha önce belediye başkanımız ilimize kapalı pazar yeri yapılacağı sözü verdi. İnşallah bu sözü kısa süre sonra gerçekleşir. Pazarcılar olarak her hafta 4 esnafımız pazara müşteri çekebilmek için aldığı ürünleri alış fiyatından satıyor. Buna rağmen satışlarımız düşük. Bizi en çok etkileyen marketler. Tüm marketler tezgahlarını çok fazla bir şekilde dışarı çıkartıyor. Ayrıca, kredi kartı kullanması da bizi etkiliyor. Kapalı pazarımız olsa vatandaşlar pazarı daha fazla tercih edecekelerdir. Çünkü pazarda daha taze ve kaliteli ürünler daha ucuza satılmaktadır." diye konuştu.

Pazarda tezgah açan esnaflar, her salı günü işlerine dua ederek başladıklarına değinerek, "İşlerimizin bol ve bereketli olması için dua ediyoruz. Bizler de şehrimize kapalı bir pazar kurulmasını istiyoruz. Ayrıca, marketlerin dışarı tezgah açmasının engellennmesini belediyemizden bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52