Tarımda dışa bağımlılık bitiyor mu?

Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Tohumlarımızın çoğunu kendi enstitülerimizde üretip, dağıtıyoruz. Böylece yurt dışına tohum bağımlılığımız da azalıyor...

Tarımda dışa bağımlılık bitiyor mu?

Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Tohumlarımızın çoğunu kendi enstitülerimizde üretip, dağıtıyoruz. Böylece yurt dışına tohum bağımlılığımız da azalıyor.

Rauf Maltaş - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Doç. Dr. Masum Burak, son 10 yılda tarımsal araştırmalar için ayrılan bütçenin 10 milyon TL'den, 150 milyon TL'ye çıkarıldığını bildirdi.

Doç. Dr. Burak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün geliştirilebilmesi için mutlak suretle araştırma ve geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Japonya ve Amerika'da gayri safi milli hasılanın yüzde 3 civarında, Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oranın yarı seviyesinin AR-GE çalışmalarına aktarıldığını ifade eden Doç. Dr. Burak, Türkiye'de bu oranın binde 8 civarında olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Burak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarımsal araştırmalara son yılda ciddi anlamda önem verdiğini ifade ederek, ''Son 10 yılda tarımsal araştırmalar için ayrılan bütçe 10 milyon TL'den, 150 milyon TL'ye çıkarıldı. Bununla da ülkemizin ve özellikle üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu çeşit ve teknolojileri geliştirerek ülkeyi bu konuda bağımsız hale getirmeye çalışıyoruz. Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Tohumlarımızın çoğunu kendi enstitülerimizde üretip, dağıtıyoruz. Böylece yurt dışına tohum bağımlılığımız da azalıyor.''

''Güneş enerjisiyle sulama''
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün imkanlarıyla saatte 70 ton su atma kapasitesine sahip ''Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinesi'' geliştirdiklerini hatırlatan Doç. Dr. Burak, maksimum 170 metreden su çekebilecek makinenin, damla sulama sistemiyle kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabildiğini dile getirdi.

Doç. Dr. Burak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güneşli gün sayısının çok fazla olduğunu anımsatarak, sulamada kullanılan elektrik ve mazotun maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle bölge çiftçisinin zaman zaman zorlandığını söyledi.

''Artık bu makineyle güneş enerjisini kullanarak ürünlerimizi sulayabiliyoruz'' diyen Doç. Dr. Burak, portatif olan makinenin seri üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Burak, TAGEM'e bağlı 47 araştırma enstitüsünün bir çoğunda yeni ürünlerin geliştirilmeye çalışıldığını da ifade ederek, çevre şartlarına dayanıklı çeşit geliştirmek için Kuraklık Test Merkezi'ni Konya'da kurduklarını, burada çeşitlerin kuraklığa olan dayanıklıklarının da kısa sürede tespit edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52