Yöresel peynirlerin koruma altında olduğu dünyada çok büyük bir çeşitlilik gösteren aroma, tat, yapı ve şekle sahip peynirler tanındıkça, üreticiler ürünlerinin resmi olarak tanınması, patent enstitüsünce tescil edilmesi yoluna gitmeye başladı.
Türk Patent Enstitüsü, müracaat eden üreticilerin mallarını "coğrafi işaret" olarak "menşe" adı ya da "mahreç" işareti olarak tescil ediyor.
Dünya'da binlerce yıl önce üretilmeye başlanan peynir, Türkiye'de de pek çok türüyle ve adına düzenlenen festivallerle birlikte Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor.
Geleneksel yollarla ya da modern tesislerde binden fazla peynir çeşidi olmakla beraber, özellikle kırsal yerleşim alanlarında evlerde üretilen peynir çeşitleri, yalnızca üretildiği bölgede bilinen gizli bir lezzet olarak kalıyor.
Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Türkiye, yöresel yemekler açısından oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Yöresel yemeklerimiz iftar ve sahur sofralarına ayrı bir tat ve lezzet katıyor. Bu nedenle ramazan ayı boyunca muhakkak yöresel yemek kültürü devam ettirilir. Ramazan ayı boyunca her evde yöresel yemek görme şansına sahibiz. Özellikle yöresel peynirlerimiz çok lezzetli" dedi.
193 PEYNİR ÇEŞİDİ
Yamankaradeniz ayrıca Türkiye'deki peynir çeşitleri araştırmasında tam 193 çeşit peynirin yer aldığını ve bunlardan sadece 9'unun tescil altında olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen peynir türlerinden bazıları şunlar: "Erzincan Tulum Peyniri, Kırklareli Peyniri, Malkara eski kaşar peyniri, Van otlu peyniri, Yozgat çanak peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Erzurum Göğermiş peyniri, Hatay Künefe peyniri, İzmir tulumu, Kabataş köy peyniri."
FRANSA'DA 360 ÇEŞİT PEYNİR
Mutfak kültürüne çok önem veren Fransa'da 360 peynir olduğunu ve 56'sının koruma altında olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, İngiltere ve Kanada vatandaşı olan Suzanne Swan'ın, Türkiye'deki yerel peynirler üzerine yazdığı "Türkiye'nin Peynir Hazineleri" başlıklı bir kitabı bulunduğunu ifade etti.
Peynirde çeşit zengini tescil fakiriyiz!
Yemek kültürü açısından zengin bir ülke olan Türkiye, peynir çeşitliliği konusunda da oldukça zengin. Türkiye'de 193 peynir çeşidinden sadece 9'u tescilli!
YORUM EKLE
1
Besin değeri yüksek pizza!
2
Kahve ve kek IVF başarısını düşürüyor
3
Taşlar yerinden oynamasın!
4
Mısır üretiminde sevindiren artış
5
Gıda sektörü reklamın zirvesinde
6
Yeni tesis Azerbaycan'ı doyuracak
7
40 kuruşa Trakya'nın 'yüzü' değişti!
8
Yazın metabolizma hızınızı artırın
9
Komili’den ambalaj devrimi
10
Patronlar steak yarışına girdi!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:15
GÜNEŞ
07:44
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:54
YATSI
19:16