Yeni kuşağa eski lezzet dersi

Burdur'un 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemeği "Galle"ye AB projesiyle tanıtım desteği verilecek...

Yeni kuşağa eski lezzet dersi
Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyündeki ortaokul öğrencileri, 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemekleri "galle"yi AB projesiyle tanıtacak.

Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamındaki bir Commenius projesi olan Euniting Voices (Avrupa'nın Birleşen Sesleri) Projesi, Türkiye, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Polonya'nın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Commenius projesi kapsamında hazırlanan "Avrupa'nın Birleşen Sesleri" projesiyle köy okulu öğrencilerini Avrupa'nın farklı ülkelerine götürme fırsatı bulduklarını anlatan proje sorumlusu Nida Türkelay, böylece kültürleri tanımayı ve karşılıklı kültür alışverişinde bulunmayı amaçladığını belirtti.

Projenin amacı doğrultusunda kültürleri yansıtacak faaliyetlerin yapıldığını söyleyen Türkelay, projenin 4'üncü ayağının Fransa'da yapılacağını ifade etti.

Fransa'da her ülkenin kendi kültürüne özgü bir yemeği yapacağını belirten Türkelay, kendilerinin de Hasanpaşa'ya özgü 'Galle' yemeğini yapmaya karar verdiklerini söyledi. Türkelay, bu yemeğin orada usulüne uygun bir şekilde yapılabilmesi için köylü ninelerin bu yemeğin püf noktalarını öğrencilere öğrettiğini anlattı.

Galle yemeğinin özel bir yemek olduğunu söyleyen köylülerden Rukiye Aksoy, yemeğin düğün, mevlit gibi özel günlerde yapıldığını ve Avrupa'daki öğrencilere de tanıtılması için projeye dahil olan öğrencilere bu yemeğin yapımını öğrettiklerini kaydetti.

Yemeğin çok eski bir geçmişi olduğunu belirten köylülerden Fatma Tosun ise, 600 yıllık bir geçmişi olan bu yemeğin önceden çobanlarca yapıldığını anlattı. Bu yemeği lezzetli kılan unsurun köy tavuğu ve ev yapımı tereyağı olduğunu vurgulayan Tosun, bu yemeği yiyenlerin tekrar yemek istediğini ve herkese bu yemeği tavsiye ettiğini söyledi.

Fransa'da Galle yemeğini yapacak öğrencilerden Mine Yavuz, tanıtacakları yemeğin yapımı konusunda köydeki ninelerden ve teyzelerden yardım aldıklarını kaydetti.

Galle Yemeği nasıl yapılıyor?
Bulgur, köy tavuğu ve tereyağ ile yapılan Galle, çok eski bir geçmişe sahip. Önce bulgur ıslatılarak suda haşlanıyor. Belli kıvama gelen bulgura tereyağ katıldıktan bir müddet sonra parçalara ayrılmış tavuk eti konuluyor. Belli bir süre bu şekilde pişirilen yemek, servise hazır hale geliyor.      

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2014, 12:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52