MSCI Dünya Endeksi'nde hisse senetleri bu yıl yüzde 1.5 değer kaybederken 24 ayrı emtiadan oluşan S&P GSCI Endeksi yüzde 7.7 oranında değerlendi. Türk yatırımcısı da bu trendi görünce dünyada uzun süredir rağbet gören emtia fonlarına talep arttı. Piyasalardaki dalgalanmalar da etkili olunca yatırımcı sayısı 53.258 oldu. Ağustos başı itibariyle fon büyüklüğü 1.57 milyar liraya ulaşırken oransal artışı da yılbaşından bu yana yüzde 30'lar düzeyine ulaştı. Emtiada yarışa giren bankalar bakır, petrol, mısır ve hatta soya fonu yaratırken bu fonların popüleritesi de sürekli artıyor. Toplamda 2.5 milyar lirayı bulan anapara korumalı fonlar içindeki emtia fonlarının payı yarıdan fazlayı aşmış durumda.
YENİ FONLAR GELİYOR
Neredeyse tüm bankalar bu alanda yatırım yapma yarışında. İş Bankası'nın geçtiğimiz ay halka arzı gerçekleştirilen bakır, mısır ve soya fonu dışında bankanın bu ay sunduğu diğer ürün ise yüzde 98 anapara korumalı emtia fonu. Dayanak varlıkları ise petrol, bakır ve çinko. İş Bankası dışında Finansbank'tan altın fonu ile bu piyasaya girerken Garanti ise iki petrol fonu yarattı. TEB de bakır, paladyum, altın ve soya fasulyesinden oluşan emtia sepetindeki ürünlerin fiyat artışından yatırımcısına getiri sağlamayı hedefliyor. Yapı Kredi ise nadide metal sektöründe anaparayı riske atmadan yatırım yapma imkânı sunuyor.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral:
Enerji ve bakır ön plana çıkıyor
İş Bankası'nın halka arzı gerçekleşmiş ve yatırım dönemi sona ermiş anapara korumalı emtia fonları, altına dayalı anapara korumalı fonları ve B Tipi altın fonu dâhil emtia fonlarının toplamı 292 milyon TL'ye ulaştı. Ağustos'ta yeni emtia fonları arz edilecek. Son dönemde özellikle enerji ve bakır üzerinde yoğunlaşan bir yatırımcı talebi görülüyor. Ayrıca global ekonomideki büyüme beklentisi ve enflasyon beklentileri, emtia fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak ön plana çıkıyor.
TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan:
Piyasadaki dalgalanma emtiaya ilgiyi artırıyor
Anapara Korumalı EMTİA fonlarına yatırımcıların ilgisi oldukça yüksek. TEB olarak biz korumalı fonlara yatırım yapan yatırımcılar için altın, nikel, bakır hatta paladyum gibi ürünlere yatırım yapma imkanı sunduk. Piyasadaki dalgalanmalar, belirsizlikler genelde Emtia ürünlerine olan ilgiyi arttırıyor ve değerlenmesini sağlıyor, tabii her emtia ürünü değerlenecek diyemeyiz. Yılbaşında 1.5 milyar TL civarı olan emtia içerikli anapara korumalı fonlar, 2 milyar TL'ye ulaştı. Sanırım bu rakamlar potansiyeli gösteriyordur.
Yapı Kredi Pazarlama ve Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Arif Tepe:
Tarımsal emtiada artış devam edecek
Üretim miktarlarının tarımsal emtialardaki global tüketim miktarını karşılamakta yetersiz kalacağı riskini de dikkate alarak tarımsal emtia fiyatlarında yükseliş potansiyelinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Global trende paralel olarak Türkiye'de de yatırımcıların ilgisinin dayanak varlığı emtia olan yatırım ürünleri üzerinde yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Yapı Kredi olarak dokuz Anapara Garantili Fon ve bir adet B Tipi Altın Fonu sunduk. 5 Ağustos'ta yeni bir emtiaya dayalı Anapara Garantili Fon daha sunuyoruz.
Barış Ergin – Sabah
Yatırımcının yeni gözdesi soya mısır
Hammadde fiyatlarındaki oynaklığa ilgi artınca bankalar kısa sürede soyadan bakıra, mısırdan paladyuma farklı maddeleri alıp-satan 31 yatırım fonu kurdu. 50 bin kişinin 1.5 milyar lirası hammadde piyasalarına yatırıldı.
YORUM EKLE
1
AB’nin sütçülük planları yeterli değil!
2
Arby’s’ten Ramazan’da hafif lezzetler
3
En yeni lezzet adresi
4
Dalgalanan G20'den halkların gıda egemenliğine
5
Gaggenau doğal kaynakları koruyor
6
Sağlık beyanlarında sona gelindi
7
Gıda fiyatları düşme eğiliminde
8
İş dünyası İgiad’ın iftarında buluştu
9
İhracatta en hızlı artış gösteren sektör
10
İlave şeker kalp hastalığı riskini arttırıyor...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:05
GÜNEŞ
06:33
ÖĞLE
13:06
İKİNDİ
16:40
AKŞAM
19:29
YATSI
20:51