İhracatta en hızlı artış gösteren sektör

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektöründe, bu yılın Temmuz ayındaki ihracat artışının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53 daha yüksek olduğu açıklandı.

İhracatta en hızlı artış gösteren sektör
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın temmuz ayında 121 milyon Dolar dolayında ihracat yapıldığını belirtti.

Kızıltan açıklamasında; "Beş sene önce 2010 yılı sonunda 1 milyar Dolar ihracat hedefi koyduğumuzda birçok kişi hedefin tutturulmasını imkansız görüyordu. Ancak biz küresel krize rağmen 2 aylık gecikme ile 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geçtik. 31 Temmuz itibariyle 1 yıllık ihracatımız 1 milyar 214 milyon dolara ulaştı. Avrupa'nın levrek çipura talebinin yüzde 25'i Türk su ürünleri sektörü tarafından karşılanıyor, 2023 yılı hedefimiz ise 2. 5 milyar dolarlık ihracata imza atmak. "

Türk su ürünleri sektörünün açık denizlerde üretim yapmaya başlamasıyla kültür balıkçılığı kapasitelerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Kızıltan, modern paketleme ve işleme tesislerinin bakanlık tarafından desteklenmesi, Yunanistan ve İtalya'da üretimin gerilemesiyle sektörün Avrupa pazarına yerleşme fırsatı bulduğunu anlattı.

Kızıltan, hayvansal ürünler arasında yumurta ihracatının son yıllarda altın dönemini yaşadığını, 2006 yılında 18 milyon 927 bin dolarlık yumurta ihraç edilirken, bu rakamın 2011 yılı Ocak- Temmuz döneminde 139 milyon 518 bin dolara yükseldiğini bildirdi. Kızıltan, mevcut artış hızı devam ettiği takdirde 2011 yılı sonunda Türkiye'nin yumurta ihracatının 250 milyon Dolar seviyesine ulaşacağını, bunun da 5 yılda 14 kat artış anlamına geldiğini kaydetti.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52