Çevre, Gıda ve Köy İşleri Komitesi, üretici süt fiyatlarının, ortalama üretim maliyetlerinin hâlâ altında kaldığı konusunda uyarıda bulunarak, Hükümete İngiliz süt sektörünün durumunu iyileştirmeye yönelik olarak stratejisini geliştirme çağrısı yaptı.
Parlamento üyeleri, Hükümete, İngiliz süt üreticilerine işleyiciler tarafından teklif edilen yazılı sözleşmelerin, çiğ süt fiyatı ve anlaşmanın süresinin yanı sıra anlaşılan miktar ve teslimat zamanı gibi fiyatı destekleyen ilkelerin açıkça belirtilmesini sağlaması konusunda çağrı yaptı.
“Bu sözleşmeler zorunlu hale getirilmediği sürece, süt üreticilerimizin ürettikleri sütleri için çok az fiyat kesinliğine sahip olduğu mevcut sistemde bir ilerleme olmayacağına inanıyoruz.” diyen Komite Başkanı Anne McIntosh, Hükümet müdahalesi olmazsa daha fazla İngiliz süt üreticisinin iflas edeceğini; kırsal kesim, turizm ve tüketici tercihleri açısından istenmeyen sonuçların ortaya çıkacağını ifade etti.
Komite ayrıca, süt ve süt ürünleri için artan küresel talep ile birleştiğinde yaklaşan AB süt kotalarının kaldırılmasının, İngiltere süt üretimi için önemli bir fırsat oluşturduğu görüşünde. Bu fırsattan yararlanmak için sadece süt üreticileri ile alıcılar arasındaki pazarlık gücü dengesizliğinin değil, düşük kârlılığa neden olan bazı temel sorunların da çözülmesi gerektiğini ifade eden McIntosh, kapasiteyi arttırmak ve katma değerli ürünler için yeni hatlar geliştirmek amacıyla süt işlemeye yapılacak yatırımların artması için de çaba gösterilmesi gerektiğini ekledi.
McIntosh, bazı tedarikçi grupların endüstriye fayda sağladığını ve bazı ilkelerin işlenmiş süt ürünlerine genişletilmesi gerektiğini belirtirken; perakendecilerin, tedarik zinciri boyunca mevcut dağıtım kâr marjlarının sürdürülebilir olmadığının farkına varmaları gerektiğine dikkat çekti. Hükümete, işlenmiş süt ürünleri için özel dağıtım zincirleri kurmaları konusunda perakendeciler üzerinde etki sağlamaları için çağrıda bulunduklarını ekledi.
Komite, Avrupa Komisyonu’nun süt üretici organizasyonlarının birleşerek süt fiyatı belirlemelerine izin veren önerisini destekliyor ancak daha büyük güvenlik tedbirleri olmadan bunun rekabette sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
McIntosh, Adil Ticaret Ofisi’nin daha etkin gözetimi ile tüketicilerin süt fiyatlarındaki değişimlerden korunması gerektiğine de dikkat çekti.
Komite, buna ek olarak Çevre, Gıda ve Köy İşleri Dairesi (DEFRA)’ne geniş ölçekli süt çiftliklerindeki pozisyonunu acilen oluşturması çağrısında bulundu. McIntosh, bu gelişmelerin bir potansiyele sahip olduğunu ama böylesi bir sistemin çevre, hayvan sağlığı ve refahına ne gibi etkilerinin olacağının belirlenmesi için ileri araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi.
DEFRA’nın gıda ve tarımdaki yeni teknolojiler hakkında mantıklı bir kamuoyu tartışmasına olanak sağlayacak önemli bir rolü olduğunu vurgulayan McIntosh, “Hükümet, büyük süt işletmeleri konusunda sahiplendiği pozisyon ne olursa olsun, mantıklı gerekçeler ortaya koyma konusundaki sorumluluğundan kaçınmamalıdır.” dedi.
Parlamento üyeleri ayrıca, DEFRA’nın inovatif araştırmalara, yeni kullanımlara ve değer kazandıran yeni proseslere odaklanan süt sektöründeki gelişmelere daha büyük destek sağlaması gerektiğini vurguladı.
AB’nin sütçülük planları yeterli değil!
Avrupa Parlamentosu İngiltere üyeleri, Avrupa Komisyonu’nun süt sektörüne yönelik önerdiği önlem paketinin, İngiltere endüstrisinin karşılaştığı sorunların çözümü açısından yeterli olmadığı konusundaki uyarılarını içeren ve “Süt Paketi”ni değerlendiren bir rapor yayımladı.
YORUM EKLE
1
Arby’s’ten Ramazan’da hafif lezzetler
2
En yeni lezzet adresi
3
Dalgalanan G20'den halkların gıda egemenliğine
4
Gaggenau doğal kaynakları koruyor
5
Sağlık beyanlarında sona gelindi
6
Gıda fiyatları düşme eğiliminde
7
İş dünyası İgiad’ın iftarında buluştu
8
İhracatta en hızlı artış gösteren sektör
9
İlave şeker kalp hastalığı riskini arttırıyor...
10
Yenilenebilir enerji geliştirme işbirliği
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:16
GÜNEŞ
06:42
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:30
AKŞAM
19:14
YATSI
20:34