Türkiye’nin tarım envanteri çıkarıldı!

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cumhuriyet tarihinin tarımla ilgili en büyük projelerinden “Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli”ni hayata geçirdiklerini belirtti.

Türkiye’nin tarım envanteri çıkarıldı!
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cumhuriyet tarihinin tarımla ilgili en büyük projelerinden “Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli”ni hayata geçirdiklerini belirterek, “Türkiye’de artık hangi ürünün nerede, ne kadar verimlilikle üretilebileceğini biliyoruz. Tarımsal destekleme politikalarımızı da buna göre şekillendiriyoruz” dedi.

İstanbul Ticaret Borsası'nda 2010 yılında en çok tescil ücreti ile stopaj ödeyen 20 firmaya ödüllerinin verilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bakan Eker, Türkiye’de tarımın yıllarca, iktisadi faaliyet olarak değil, köylülerin iştigal ettiği, karınlarını doyurduğu bir sektör olarak görüldüğünü söyledi.

Bu yanlış paradigmayı değiştirmeyi kendilerine misyon edindiklerini belirten Bakan Eker, bu kapsamda tarımla ilgili 13 kanunu çıkardıklarını, Türkiye’nin tarım strateji planını hazırladıklarını anlattı.

Bakan Eker, 8 yıl önce tarımsal kredi faizlerinin yüzde 59 olduğunu hatırlatarak, bugün hayvancılık ile damla ve yağmurlama sulama sistemleri için sıfır faizle kredi verildiğini söyledi.



DOĞADAKİ DENGE BOZULUYORDU

Havadan ilaçlamayı 2004 yılında yasakladıklarını kaydeden Bakan Eker, “Havadan atılan binlerce ton ilaç, başka canlıların da zarar görmesine neden oluyordu. Doğadaki denge bozuluyordu. Biz bunu yasakladık ve yerden ilaçlamaya geçildi. Böylece, yılda kullanılan zirai ilaç kullanımı da 901 bin tondan 183 tona düştü” dedi.

Bakan Eker, Türkiye'nin 2002'de 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile dünyada 11. sırada yer aldığını, alınan tedbirlerle sektörün 2010 yılında 62 milyar dolara çıktığını ve dünyada da 3 basamak atlayarak 8. sıraya yükseldiğini dile getirdi.

Türk tarımının temel sorundan biri olan bölünmüş tarım arazilerini birleştirmek için yasal düzenlemeler de dahil birçok çalışma yaptıklarını anlatan Bakan Eker, “Biz tarım alanlarının 20 dönümün altına düşemeyeceğine dair yasal düzenleme getirdik. Türkiye’de 2003'e kadar 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapılmış. 2003-2009 arasında 556 bin hektar alanda toplulaştırma yaptık. Şu anda 2 milyon 500 bin hektar alandaki çalışmalar sürüyor, 2012 yılı sonunda 3 milyon hektardan fazla alanın toplulaştırma çalışmaları bitmiş olacak” diye konuştu.

 

ÜÇ SORUNU ÇÖZECEK ÇALIŞMA YAPTIK

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden “Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli”ni hayata geçirdiklerini belirten Bakan Eker, şöyle konuştu:

“Eskiden tarımla ilgili toplantılarda ‘Türkiye'nin tarım envanteri yok. Türkiye'nin üretim planlaması yok. Türkiye'nin bir tarım politikası yok'’ diye 3 sorun ortaya konulurdu. Biz, bu üç sorunu çözecek bir çalışma yaptık ve Cumhuriyet tarihinin tarımla ilgili en büyük projelerinde birini, 200 uzmanın 2 yıldan fazla çalışmayla ve 528 milyon veri kullanarak ortaya koyduk. Çalışma ile 24-25 milyon hektar tarım arazisi 2 bin 500 metrekarelik bölümlere ayrıldı. Artık, Türkiye'nin herhangi bir yerinde hangi ürünler hangi verimlilik düzeyiyle yetiştirilebilir bunun bilgisine sahibiz. Böylece Türkiye’nin tarım envanterini çıkarmış olduk. 20 yıl sonra benim hangi ürüne ne kadar talebim olacak ben bunu biliyorum. Bu bölgelerde hangi değişikliği yaparsam en az maliyetle üretirim bunları biliyoruz. Bu projenin adı Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli. Bakanlar Kurulu'ndan kararnamesini çıkardık. Şu anda Türkiye için özel önemi olan 16 ürünün prim desteğini de bununla ilişkilendirdik.”

Hayvancılık konusuna da değinen Bakan Eker, “Türkiye'de içinde 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4.300’den 20 binlere çıktı. Süt üretimi de 8,5 milyon tondan 12,5 milyon tona ulaştı. Sığırcılık alanında muazzam bir sistem değişikliği, dönüşüm var. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz, onun için küçükbaş hayvancılığı da destekleme kararı aldık” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer ve İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz tarafından, borsada 2010 yılında en çok tescil ücreti ve stopaj ödeyen 20 firmaya ödülleri verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52