Türkiye suyu sevmeye başladı

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Özdemir, 2013 yılında kişi başı ambalajlı su tüketiminin 135 litreye ulaştığını açıkladı.

Türkiye suyu sevmeye başladı
Ambalajlı su tüketiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı İsmail Özdemir, 2013 yılında kişi başı tüketimin 135 litreye ulaştığını açıkladı. 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Özdemir, ambalajlı su sektörü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Sektörün hali hazırda yüzde 40 kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösterdiğini kaydeden SUDER Başkanı, tüketim artışından kaynaklanacak bir talebe fazlasıyla cevap verebilecek kurulu kapasiteye sahip olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: 
“Kişi başı ambalajlı su tüketimimiz 135 litreye ulaştı. Bu miktarı, kişi başı tüketimi 189 litre olan İtalya, 165 litre olan Almanya, 133 litre olan İspanya ve 129 litre olan Belçika gibi AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda, Türkiye’nin ambalajlı su tüketimi açısından AB’deki bazı ülkeleri geride bıraktığını, bazılarına ise büyük oranda yaklaştığını görüyoruz. Sektörümüz hali hazırda yüzde 40 kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösteriyor; bu nedenle tüketim artışından kaynaklanacak bir talebe fazlasıyla cevap verebilecek kurulu kapasiteye sahibiz.”
Üretim 10,3 milyar litreye ulaştı
2013 yılında toplam üretim hacminin 10,3 milyar litreye, toplam pazar büyüklüğünün de 4,1 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini veren Özdemir, sektördeki gelişmeyi şöyle özetledi:
“Sektörümüz önceki yıllara göre düşük bir ivme ile büyüdü. 2012 yılında yüzde 3 büyürken, geçen yıl büyüme oranı yüzde 1’e geriledi. 2013 yılında ambalajlı su pazarının yüzde 60’ını 6,2 milyar litre ile damacana, yüzde 40’ını ise 4,2 milyar litre ile pet satış kanalı oluşturdu. Yine geçen yıl yaklaşık 200 bin ton ambalajlı su ihraç ettik. Bu miktarla 2013 yılı ambalajlı su ihracatımız 32 milyon doları aştı. 

Sektörün büyüme trendine paralel olarak endüstriye ve istihdama sağladığımız katkı da yadsınamayacak düzeye ulaştı. Şu anda sektörümüz, 11 bin direkt ve 85 bin dolaylı olmak üzere toplam 96 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.”

Su ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi gerekiyor
Dünya Su Günü’nün, suyun hayatımızda oynadığı yaşamsal rolü hatırlatması bakımından önemli ve özel bir gün olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, 2014 Dünya Su Günü’nün, “Su ve Enerji” temasına odaklandığını hatırlatarak şöyle konuştu: 
“Bu değerli kaynağı korumanın yanında, su ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi de gerekiyor. Ambalajlı su üreticileri olarak, su kaynaklarımızın korunmasının yanında, üretim süreçlerimizi her an daha verimli enerji kullanımı yönünde optimize etmek için çalışmaktayız. Diğer sektörlerle kıyaslandığında ambalajlı su sektörü, üretimde çok az enerji kullanır. Ambalajlı su, tüm gıda ve ambalajlı içecekler arasında da en düşük karbon ayak izine sahip ürünlerin başında gelmektedir. Ancak biz bununla yetinmiyoruz ve sektör olarak daha hafif ambalajlara yönelirken, daha düşük karbon emisyonu için nakliye sistemlerimizde optimizasyona gidiyoruz. Bu sayede enerji verimliliğimizi iyileştirmeye devam ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 17:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52