Türkiye ile Çin "Gıda Güvenliğin"de anlaştı!

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çin Kalite Kontrol Denetim ve Karantina İdaresi Başkanı Cı Şuping ile "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Türkiye ile Çin

Bakan Eker, başkent Pekin'deki imza töreni öncesinde yaptığı açıklamada, Çin'e Türkiye'deki üretici, çiftçi kuruluşları ve ihracatçı birliklerinin temsilcileri ile geldiğini belirterek, ziyaretin sonuçlarının iki ülke ilişkilerinin ticari ve ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Çin Kalite Kontrol İdaresi Başkanı Cı da Türkiye'nin Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan çok önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Türkiye, Avrupa ekonomisinin lokomotifi" dedi.

Cı, Çin'de ürün güvenliği ve kalite kontrolünden sorumlu kuruluş olduklarının altını çizerek, son günlerde bu konuyla ilgili Türkiye'den bazı kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını anlattı. Heyetler arası görüşmenin ardından yapılan imza töreninde Bakan Eker, Cfya çini işlemeli bir tabak ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin hazırladığı güğüm içindeki lokumu ikram etti.

Bakan Eker daha sonra Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinde gazetecilerle bir araya geldi. Çin ile imzalanan mutabakat zaptıyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Eker, Türkiye'den Çin pazarına gıda maddelerinin birçoğunun doğrudan giremediğine işaret ederek, bu çerçeve anlaşmayla

prosedürde ortak ilkeler belirlendiğini kaydetti.

Bakan Eker, bu ilkeler çerçevesinde yapılacak denetim ve standart birliği sayesinde Türkiye'nin Çin'e daha fazla tarım ve gıda ürünü satmasının imkan dahiline girdiğini ifade etti. Türkiye'nin bu bölgeye öncelikli daha çok ürün satabileceği alanları sıralayan Bakan Eker, yaş meyve sebze,

Antep fıstığı, kümes hayvanları etleri, süt ve süt ürünleri gibi ürünlerin kendileri için öncelikli sahalar olduğunu söyledi.

Bu ürünlerden bazılarıyla ilgili anket formlarının önceden gönderildiğini dile getiren Bakan Eker, Çinli mevkidaşıyla işlerin hızlandırılması açısından ortak çalışma grubunun kurulması yününde de mutabakata vardıklarını belirtti. Tavuk ayağı başta olmak üzere çeşitli ürünlerin dolaylı yollarla Çin pazarına girdiğinin altını çizen Bakan Eker, bu ürünlerin doğrudan Çin pazarına ulaşmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Bakan Eker, bitki sağlığı alanında bir anlaşma imzalanması yününde bir mutabakat sağladıklarını ve ilgili bakanı Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi. "Amacımız bu alandaki çalışmaların hızlandırılması" diyen Bakan Eker, Türkiye ve Çin arasındaki 70 milyon ABD doları civarındaki Türk tarım ürünü ihracatının kısa bir sürede birkaç katına çıkabileceğini belirtti.

Bakan Eker, Çin'de büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de Çin pazarına dönük yeni üretim geliştirilebileceğini ifade etti. Anlaşma sayesinde ticaretin kolaylaşacağına değinen Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Karantina, gıda kontrolü, hijyen ve denetimle ilgili standartların üzerinde bir ortak mutabakat sağlanması, yani onların taleplerine güre bizim temin edeceğimiz ürünlerle ilgili kalite şartları üzerine mutabık kalınan hususlar bir kere belirlendikten sonra bu pazara ürünlerin çok daha kolay ve engelsiz girmesi imkan dahilinde olacak."

Bakan Eker, Türk tarım ürünlerinin ihracatı açısından Çin'de büyük bir pazarın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, bu anlaşmanın "Türkiye için son derece önemli" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tüm üreticilerini temsil eden birliklerin başkanlarıyla geldiğini vurgulayan Bakan Eker, bunların yanında değişik sektörlerdeki ihracatçı birlikleri ve işadamlarının yer aldığını kaydetti.

Bakan Eker, heyet üyelerinin de bu çerçevede kendi sahalarında işadamlarıyla görüşmeler yaptığını belirtti.

Çin'deki gıda güvenliği sorunları ve Çin'den Türkiye'ye ithal edilen ürünlerle alakalı tedbirlerin sorulması üzerine Bakan Eker, Türkiye'nin gıda güvenliğiyle ilgili standartlarının dünyanın en ileri standartları olduğunu ifade etti. Bakan Eker, Türkiye'deki gıda güvenliği standartlarının AB standartlarıyla uyumlu olduğunun altını çizerek, "AB standartlarının ilerisindeki bir hassasiyetle bu süreci takip ediyoruz" dedi.

Türkiye'ye ithal edilen ürünlerle ilgili Türkiye'nin kendi karantina sistemi ve standartlarının uygulandığını belirten Bakan Eker, "Bu konuda Türkiye'de hiçbir vatandaşın sağlıksız, hijyenik olmayan bir ürünle karşılaşmaması için her türlü tedbiri alıyoruz. Hiçbir endişeniz olmasın" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52