Fırın sayısını sınırlamak israfı bitirir mi?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de ciddi bir fırın enflasyonu olduğunu ve bunun ekmek israfına sebep olduğunu söyledi.

Fırın sayısını sınırlamak israfı bitirir mi?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de her gün israf edilen 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda israf edildiğini belirterek, "İsrafın önüne geçmek ve maliyetleri düşürmek için fırın sayısının nüfus sayısına göre düzenlenmesi gerekiyor." dedi.

Balcı, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile görüştüklerini ve çıkarılacak yönetmelikle her 5 bin nüfusa bir fırın uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı. Balcı, katkısız ekmek satışının da üç ay içerisinde ülke genelinde başlayacağını dile getirdi.

UNTEK 2013 Fuarı için geldiği Bursa'da, Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de ciddi bir fırın enflasyonu olduğunu söyledi. Balcı, mevcut işletmelerin yüzde 15 kapasiteyle çalıştığını, bunun da hem israfı hem fiyat artışını beraberinde getirdiğini belirtti. Türkiye'de günlük 6 milyon israf edilen ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda gerçekleştiğine dikkat çeken Balcı, fırın enflasyonunun önüne geçmek için bir dizi düzenlemelere gidilmesi gerektiğini kaydetti.

HER 5 BİN NÜFUSA BİR FIRIN GELİYOR

Bir gazetecinin, 'Bu enflasyon nasıl engellenecek? Yakın fırınlar birleştirilecek mi?' yönündeki sorusunu cevaplandıran Halil İbrahim Balcı, şunları kaydetti: "Fırınların birleşmesinden daha ziyade açılımların önüne geçmek gerekir. Gerekiyorsa nüfus oranına göre fırınları sınırlandırmak gerekiyor. Fırın enflasyonunun önüne geçmek için fırınların yüzde 15 kapasiteyle çalışması ekmek fiyatını artırdığı gibi israfı da artırıyor. Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin üç milyonu fırında israf ediliyorsa, 3 milyon ekmek her gün hayvana yem olarak verdikten sonra değerlendirilemiyorsa bu rakam hiç küçümsenmemeli. Federasyon olarak, fırın enflasyonunun önüne geçmek için ilgili bakanlıkla çalışmayı sürdürüyoruz. İsrafa son vermek istiyorsak, hem halkımızı bilinçlendirirken hem fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor. 6 milyon ekmeğin israf edilmesi devam ederse başarılı olamayız. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile bir çalışmamızı başlattık. Bu bir yönetmelik çalışmasıdır. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından bu yönetmeliğin bir an önce çıkması için gerekli çalışmayı başlattık. Çalışmanın tamamlanması durumunda yıl sonu öncesinde bu hayata geçer. En azından 5 bin nüfus olan yere fırın işletmesi düşünürsek, üretimi en az 5-6 bine çeker, kapasiteler de yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkar."

"İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE KATKI OLDUĞU İÇİN EKMEKLER ŞİŞKİN"

Ekmekteki kepek oranının artırılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğunu anlatan Halil İbrahim Balcı, kepekli ekmeğin beyin hücrelerinin beslenmesinden, sindirim sistemlerini düzenlemeye kadar birçok faydası olduğunu vurguladı. Balcı, şöyle devam etti:

"Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe göre sindirim sistemini daha iyi çalıştırdığı için faydalı. Kepek oranı yüksek olan ekmek sağlığa daha faydalı olduğu için çalışma yapıldı. Bu, damak tadını birden değiştirmesine yönelik çalışma değil. Kepek oranı kısmen artırılıyor. Kepek oranının artması damak tadını etkilemez. Yeni yapılan çalışma ise ekmekteki katkı maddesinin kaldırılmasına yöneliktir. Yaş mayanın dışında hiçbir katkı maddesinin kullanılmayacak olması, ekmek kalitesini ve lezzetini de artıracaktır. İstanbul, İzmir ve Ankara'da ekmeği şişmiş olarak görüyorsanız, bu durum bol katkı kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Katkının yasaklanmasıyla birlikte yurdun her tarafında damak tadına hitap edecek ekmek göreceğiz. İnsanlarımız çok rahat tüketebileceği ekmekle, israf da etmeyecek. Halkımız, her gün tüketebileceği kadar ekmek almalı. Aldığı ekmeği tüketmeden tazesini almamalı, bir günlük ekmek bayat değildir, ertesi güne kalan ekmek de yenilmeli. Ekmeğe katkıyı bol atarsanız suni kabarma görürsünüz, ekmeğin içinde tokluk yoktur. İstanbul, İzmir ve Ankara'daki ekmeğin durumu budur. Katkı kullanılmayan vilayetler de var. Konuyla alakalı düzenleme yapıldı. Bakanlık talimatıyla yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla katkısız ekmek uygulamasının üç ay içerisinde başlayacağını tahmin ediyorum, tabi bakanlık neyi öngörüyor bilemiyorum. Yönetmelik yayımlanırsa yasak hemen başlayabilir."

Yeni düzenlemenin, fırıncı esnafının yükünü artıracağına işaret eden Halil İbrahim Balcı, yeni dönemde ustalığın ön plana çıkacağını dile getirdi.

zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52