Türk-Rus ticareti nasıl etkilenecek?

Stratejik önem taşıyan Rus-Türk ilişkileri, Kırım'da yaşanan sıcak gelişmelerin tehdidi altında. Özellikle meyve-sebze ihracatçıları tedirgin.

Türk-Rus ticareti nasıl etkilenecek?
GIDAVİTRİNİ - Belli zaman dilimlerinde Rusya Türkiye'den gelen sebze ve meyveleri bazı sağlık ve ilaç kalıntısı iddiasıyla iade etse de, Rus-Türk ilişkilerinin stratejik önem taşıdığı iki ülkenin liderleri tarafından defalarca kez ifade edildi. Son yaşanan Kırım sorunu bu ilişkileri nasıl etkileyecek. Türk gıda sektörü başta olmak üzere Rusya ve UKrayna'ya ihracat yapan Türk girişimcileri bu durum karşısında tedirgin.

Rusya, Türkiye’nin en büyük ticari-ekonomik ortağı olmaya devam ediyor. Öbür yandan Türkiye Rusya’nın beşinci büyük dış ticaret ortağı. 2013 yılının sonuçlarına göre ikili ticaret hacmi 33 milyar doları bulmuş.
Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği çok yönlüdür. Şu an Rus-Türk işbirliğinin kilit öneme sahip alanı enerji. Turizm sektörü de önemli rol oynamakta; 2013 yılının sonuçlarına göre Türkiye’ye tatile giden Rus turist sayısı 4 milyon kişiyi bulmuş durumda.

Geçenlerde sona ermiş Soçi Olimpiyatları tüm dünya toplumunun yüksek takdirini kazandı. Oyun hazırlıklarında maliyeti bir milyar dolar olan projeleri gerçekleştirmiş Türk inşaat şirketleri de önemli rol oynadı. Ayrıca Türk inşaat firmaları 2012 yılında Vladivostok şehrinde düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Forumu hazırlıklarına aktif şekilde katılmıştı.
Bununla beraber bölgesel düzeydeki etkileşimin ikili ticari-ekonomik ilişkilerin önemli unsuru olduğu unutulmamalıdır.
Küresel ekonominin zor günler geçirmesine rağmen Rusya yabancı yatırımlar için on en çekici ülke arasında yer almaya devam ediyor. Rusya ile Türkiye arasındaki yatırım işbirliği ikili ekonomik ilişkilerin en hızlı gelişen yönlerinden biridir. Türk iş çevreleri Rusya Federasyonu topraklarında kendi işletmelerinin kurulmasına büyük ilgi gösteriyor.
2013 yılının Ocak-Eylül döneminde Rus ekonomisine yapılan Türk yatırımlar hacmi 413,3 milyon doları, aynı dönem içinde Türk ekonomisine yapılan Rus yatırımlar hacmi ise 845,8 milyon dolar bulmuştur.
Şimdiki dönemde gıda, yakıt ve enerji, metalurji, nükleer enerji, bankacılık, mobil iletişim ve internet teknolojileri gibi alanlarda Türkiye ile yatırım işbirliğinin genişleme eğilimi gözleniyor.
Türk yatırımların Rusya’ya en aktif şekilde yapıldığı sektörler arasında tekstil, gıda, kimya ürünleri, ağaş işleme, elektrik ve teknik sanayi, inşaat malzemeleri, araba ve yedek parçaları üretimi, hizmetler sektörü, ticaret, turizm, bankacılık sektörü yer almakta.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2014, 12:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52