Tarımın en büyük sorunu pazarlama

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, “Tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir rapor sunduklarını ifade etti.

Tarımın en büyük sorunu pazarlama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, “Tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir rapor sunduklarını ifade etti.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları TZOB Yönetim Kurulu toplantısında, tarım sektörünün mutlaka desteklenmesi gerektiğine dikkat çektiklerini, sektör açısından çok önemsedikleri ve uzun süredir girişimlerini sürdürdükleri, Bakanlar Kurulu'ndan kararı çıkan Et ve Balık Kurumu'nun Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirttiklerini vurguladı.

Şemsi Bayraktar, et ve sütte müdahale kurumu kurulması konusunda emeği geçen başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti. Bayraktar, bu kurumun ülke hayvancılığı, üreticiler ve tüketiciler için fiyat istikrarı sağlaması nedeniyle çok faydalı olacağına inandıklarını belirtti. Bayraktar, et ithalatına gerek olmadığını, üreticinin daha fazla üreterek arzı karşılayacağını Başbakan Erdoğan'a söylediklerine dikkati çekti.

Tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanımının verimli tarım alanlarının yok olmasına sebep olduğuna işaret eden Bayraktar, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yılda 1 milyon hektar arazi toplulaştırılması hedefine bağlı kalarak arazi toplulaştırılması çalışmasının öncesinde, tarım arazilerimizdeki bölünmelerin önlenmesine yönelik miras hukuku ile ilgili yasa değişikliği yapılması, işletmelerimizin verimli işletmeler haline dönüşmesini sağlayacaktır.
TZOB olarak miras hukuku ve arazi toplulaştırmasıyla ilgili her çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz. Talebimizi yeniledik. Başbakan Erdoğan da talebimize olumlu cevap verdi." şeklinde konuştu.

TARIMIN EN BÜYÜK SORUNU ÖRGÜTLENME VE PAZARLAMA
Pazarlama sorununun çözümü için üretici örgütlerinin güçlendirilmesini istediklerini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Tarımımızın en büyük sorunu örgütlenme ve pazarlamadır. Üretici örgütlerinin yeterince gelişmemiş olması, finansman sorunları bulunması, bundan kaynaklı olarak depo başta olmak üzere gerekli altyapıya sahip olmamaları pazarlamadaki sıkıntıları beraberinde getirmektedir.

Üretici örgütlerinin görevlerini tam yapamaması nedeniyle tarımda bir üretim planlamasından da bahsedilemez. Bundan dolayı üretici talebe uygun arzı sağlayamamaktadır. Tarımda bir arz talep sorunu üreticiyi oldukça fazla mağdur etmektedir."

Buğday ve mısırda üreticiyi memnun edecek bir alım fiyatının gecikmeden açıklanmasını, fındıkta alan bazlı desteğin 2014'den sonra da devamını talep ettikleri bilgisini veren Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
"Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), piyasayı regüle görevini başarıyla yerine getirilebilmesi için maliyet, üretici karı, refah payı gibi unsurları dikkate alarak çiftçimizi mağdur etmeyecek bir müdahale alım fiyatıyla piyasayı kontrol ederek zamanında piyasaya girmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle TMO'nun çiftçimizi mağdur etmeyecek bir müdahale alım fiyatıyla piyasaya erken girmesi zorunluluk arz etmektedir.

Fındıkta alan bazlı desteğe devam edilmesi, düşük fındık fiyatları nedeniyle üretim yapmakta zorlanan, fındık üreticilerimizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Başbakan Erdoğan'dan fındıkta alan bazlı desteğin 2014'den sonra da devamını talep ettik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker, 2014 yılından sonra da fındıkta alan bazlı desteğin devam edeceği müjdesini verdi."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52