Süt tozunda yerli üretim müjdesi

"2011 yılında bir karar aldık. Yurt dışından ithal edilen süt tozunun tamamını biz üretelim..." Bu sözlerin sahibi hangi müjdeyi verdi...

Süt tozunda yerli üretim müjdesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Karaca, "2011 yılında bir karar aldık. Dedik ki 'Yurt dışından ithal edilen süt tozunun tamamını biz iç piyasada üretelim...' 2011 yılında 22 bin ton süt tozu yaptırdık. Yurt dışından da hiç ithal ettirmedik" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Vekili Ali Karaca, Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Tebliğ Uygulaması'nda yapılacak olan 2012-2013 faaliyetlerinin değerlendirilmesi için bir otelde düzenlenen toplantıda, süt hayvancılığında sütün en önemli gelir getiren ürünlerden biri olduğuna dikkati çekti.
Geçmişte, sütte fiyat istikrarı sağlanamadığından zaman zaman fiyat düşüşlerinin olduğunu hatırlatan Karaca, bu nedenle üreticinin hayvanlarını kestirmek durumunda kaldığını ya da hayvancılıktan vazgeçtiğini dile getirdi.
Hayvancılığı önemli ve stratejik bir konu olarak kabul ettiklerinin altını çizen Karaca, öncelikle hayvancılığı geliştirmek ve bunun neticesinde de sütte fiyat istikrarını sağlamak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Süt ithalatı yapılmadı
Bakanlık olarak, "süt tüketimini nasıl artırırız?" diye çalışma başlattıklarını anlatan Karaca, şunları kaydetti:
"Sanayicilerle yaptığımız toplantıda, sanayicilerimiz elinde yeterince süt tozu stokunun bulunduğunu ve süt alımı yaptıkları zaman kendilerine ağır maliyetlere neden olacağını söylediler. Yani yeterince pazarlayamadıklarını ifade ettiler. Ülkemizde ihraç karşılığı sanayicimizin ithal ettiği süt tozu var. Bu da 20 bin ton civarındaydı. 2011 yılında bir karar aldık. Dedik ki 'Yurt dışından ithal edilen süt tozunun tamamını biz iç piyasada üretelim' 2011 yılında 22 bin ton süt tozu yaptırdık. Yurt dışından da hiç ithal ettirmedik. 2012 yılında ise sanayicimizin ihtiyacı olan tüm süt tozu kotası 25 bin tonu geçti. Konya bu uygulamadan en fazla yararlanan ilimiz oldu. Çünkü daha önceden süt tozu tesisleri Konya'da fazla olduğu için bu uygulamayı en fazla değerlendiren ilimiz olarak kayıtlara geçti. Bu toplantımızı da bu nedenle Konya'da düzenlemiş olduk."
Konuşmaların ardından katılımcılara tebliğ uygulamaları hakkında bilgi verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52