20 bin yabancı fuar için geliyor

Türkiye’ye gelen fuar katılımcılarının sayısındaki artış, evleri bile otele dönüştürdü. Ünlü patrondan fuar haftası isteği...

20 bin yabancı fuar için geliyor

20 bin yabancı fuar için geliyor Türkiye’ye gelen fuar katılımcılarının sayısındaki artış, CNR Fuarcılık’ın fuarlarını düzenlediği Yeşilköy ve etrafındaki bölgelerde evleri bile otele dönüştürdü. Özellikle ev tekstili ve mobilya fuarlarında yurtdışından 20 binden fazla yabancı katılımcı geldiğini söyleyen CNR Fuarcılık’ın patronu Ceyda Erem, “Ev tekstili ve mobilya fuarlarında 100 binin üzerinde katılımcıya ulaştık. Bunların 20 binden fazlası yabancı. Bu fuarların olduğu dönemlerde bütün oteller doluyor. Artık civardaki evler bile pansiyon olarak kullanılıyor” dedi.

Yurtdışından Türkiye’ye gelen fuar katılımcılarının sayısında ciddi artış olması CNR Fuarcılık’ın düzenlendiği Yeşilköy ve etrafındaki bölgelerde evleri bile otele dönüştürdü. Özellikle ev tekstili ve mobilya fuarlarında yurtdışından 20 binin üzerinde yabancı katılımcı geldiğini söyleyen CNR Fuarcılık’ın patronu Ceyda Erem, “Ev tekstili ve mobilya fuarlarında 100 binin üzerinde katılımcıya ulaştık. Bunların 20 binden fazlası yurtdışından geliyor. Bu fuarların olduğu dönemlerde bütün oteller doluyor ve yer kalmıyor. Artık civardaki evler bile pansiyon olarak kullanılıyor. Bu anlamda yeni bir iş alanı doğdu” dedi.

İstanbul’da fuarcılığın alışverişle birleşip şehre ciddi ekonomik katkı sağlayabileceğini, bunun için Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir koordinasyon kurulu oluşturulması gerektiğini kaydeden Erem, şöyle konuştu:

Fuar haftası olsun!
“Belediyeye bu talebimizi ileteceğim. Milano‘da geçen Nisan’da yapılan ve 283 bin kişinin ziyaret ettiği mobilya fuarının şehre katkısı 1.5 milyar euroyu buldu. Oteller 5 gece kalmayı zorunlu kılıyor, fiyatlar üçe katlanıyor. Alışveriş de eklendiğinde şehre inanılmaz bir katkı sağlanıyor. Milano’daki mağazalar 1 yıllık alışverişin yüzde 30’unu bu fuar döneminde yaptığını söylüyor. İstanbul’da da benzer bir koordinasyonu sağlamamız lazım. Shopping Fest gibi tüm kurumlar bir araya gelip şehir için el ele vermeliyiz. Sonuçta fuarlara cebinde parası olan işadamları geliyor. Şehrimiz kârlı çıkar.”

Türk firmalarının yurtiçinde kendi düzenledikleri fuarlarda daha fazla ihracat bağlantısı yaptığına da dikkat çeken Ceyda Erem, “İtalya’daki mobilya fuarına bu yıl sadece 2 Türk firmasının stand açtı. Firma temsilcileri bize Türkiye’deki fuarlarda daha fazla ihracat bağlantısı yaptıklarını iletiyor. Avrupalı ve Ortadoğulu alıcılar için de fuarlarımız alım merkezi haline geldi. Birkaç yıl öncesine kadar Ortadoğu’dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 300’e varan oranlarda artış var. Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerden hareketlenme var. Yunanistan’da kriz var ama çok ciddi alıcı geliyor. Avrupalılar da kriz yüzünden bizim fuarlarımıza katılıyor. Çin’den çok büyük katılım oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de fuarcılık sektörünün 300 milyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu ancak ekonomiye 3 milyar dolarlık katkı yarattığını da vurgulayan Erem, “Türkiye’nin dünya fuarcılık pazarından aldığı pay sadece binde 5. Bu rakamı koordinasyonlu çalışarak arttırmamız lazım” dedi.

Çin ve Irak’ta sektörel fuar düzenleyeceğiz
CEYDA Erem,önümüzdeki dönümde Türkiye’de çok iyi iş yaptıkları ev tekstili, enerji ve mobilya gibi fuarları yurtdışına taşıyacaklarını anlattı. Erem, şöyle konuştu:“Türkiye’nin çok büyük bir pazar olan Çin’de ihtisas fuarları düzenlemesi lazım. Biz bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çin’in yanısıra Bağdat, Libya, Tunus gibi yerlerlerde sektörel fuarlar düzenleyeceğiz. YönümüzüOrtadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya döndürdük.”

Türkler yabancı fuar şirketi alacak
TÜRKİYE pazarına birçok yabancı fuar şirketinin de geldiğini belirten Ceyda Erem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancıların gözü Türkiye’de. Avrupa’daki kriz firmaları Doğu’ya yönlendiriyor. Gelenler var, gelmeye hazırlananlar var, fuar fiyatlarımızı düşük görünce kaçanlar var... Bize de ortaklık teklifiyle geliyorlar. Türkiye çok önemli bir pazar. Önümüzdeki dönemde Türk şirketlerinin yabancı fuar şirketlerini satın alacağını düşünüyorum.”
Necla Dalan - Gazetevatan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52