Siverek’te bulamaç zamanı başladı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bağ bozumu zamanı geldi. Şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme üreten Siverekliler, kış hazırlığı yapıyor.

Siverek’te bulamaç zamanı başladı
Siverek'in en iyi üzümü olarak bilinen şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme yapan Siverekliler, kış hazırlığı yapıyor.

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte bağlardan toplanan şire üzümünü eve getirilip birçok işlemden geçiriyor.

Çuvallarda suyu sıkılan üzüm suyu büyük kazanlarda kaynatılarak bulamaç yapılıyor. Bulamaçlardan sucuk, bastık, kesme, yapan ilçe sakinleri, böylece kışın da üzüm yeme keyfini yaşıyorlar.

Siverek'te iki çeşit üzüm yetiştiriliyor. Birinci grup 'Renk üzümü', ikinci grup üzüm ise 'Şire Üzümü' olarak adlandırılıyor.

KERGE DÖNEMİ NE DEMEK?
'Kerge dönemi', bağlarda renk üzümünün bitimiyle başlar. Pazarlanması yapılan üzümlerin bitiminden sonra geri kalan üzümler toplanır. Ezik ve kuru olanlar ayıklanıp, basmak için geniş delikli üzüm basma torbalarına (Şal torba) doldurulur.

Taşlardan veya tahtadan içi oyulup sadece üzüm basımında kullanılan büyük 'yalak'lar halk arasında adına 'kurn' (Kurna) denilen yerlere, üzümler basılıp şıraları çıkarılır. Durulandıktan sonra büyük kerge kazanlarına doldurulur. Kazanlara doldurulan şire suyu kısık ateşte 2-3 saat kaynatılır. Bulamaç kaynadıkça kazandan sulu olan alınır, bezlerin üstüne sürülür. Bezler kurutulmaya bırakılır. 1 gün güneşte bekletilen bulamaç sürülmüş bezler daha sonra toplatılır. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52