FAO'nun açlık yalanını Afrika bozuyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü, dünyada açlığın azaldığını açıkladı. Ancak, Afrika'da hala beş kişiden biri yetersiz besleniyor.

FAO'nun açlık yalanını Afrika bozuyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelindeki gıda güvensizliğine ilişkin raporunda, 842 milyon kişinin (dünya nüfusunun yüzde 12'si) 2011-2013'te kronik açlık çektiğini, bu sayının 2010-2012'de 868 milyon olduğunu belirtti.

Raporunda, dünyada muhtemelen 8 kişiden birinin kronik açlık çektiğini vurgulayan FAO, açlık durumunun bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğine de dikkati çekti. Özellikle Sahraaltı Afrikası'nda durumun endişe verici olduğuna değinilen raporda, dünyada en fazla yetersiz beslenmenin yüzde 21 ile bu bölgede görüldüğü, Afrika'da hala beş kişiden birinin yetersiz beslendiği aktarıldı.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerde 20 yılda gıda kullanılabilirliğinin arttığı ancak Batı Afrika'da ve tüketicilerin uluslararası pazardaki dalgalanmalara maruz kaldığı az gelirli ithalatçı bazı ülkelerde durumun istinai olduğu bildirildi. FAO, yoksul ülkelerdeki tüketicilerin gıda harcamalarının yüzde 75'ten fazla olduğunu belirtti. 

Asya'nın, 2015'e dek yetersiz beslenenlerin sayısının yarıya indirilmesine ilişkin BM'nin Binyıl Kalkınma Hedefi'ne ulaşmaya yakın olduğu ifade edilen raporda, bu hedefin daha fazla çaba, güvenlik ve tarıma yatırımla, gelişmekte olan ülkelerde de yakalanılabileceği açıklandı.

Raporda, Asya ülkelerinin çoğunda, özellikle Güneydoğu Asya'da, yetersiz beslenenlerin sayısı ve oranında büyük azalma olduğu, söz konusu oranın 20 yılda, yüzde 31'den yüzde 10,7'ye gerilediği vurgulandı.

FAO, kaydedilen gelişmelere rağmen, yetersiz beslenenlerin yaklaşık yüzde 60'ının Güney Asya (295 milyon kişi) ve Sahraaltı Afrikası'nda (223 milyon kişi) bulunduğuna dikkati çekti.  Raporda, 20 yılda, içme suyuna erişim konusunda ilerleme kaydedildiği de belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52