Munzur sarımsağı tescil edildi

Dünyada eşi benzeri olmayan Munzur sarımsağı tescil edilerek koruma altına alındı. Yeni uygulamayla bu özel ürünün üretim alanları daha da artırılacak.

Munzur sarımsağı tescil edildi

Tunceli Munzur sarımsağı tescillendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de sarımsağı koruma altına almak için bir dizi projeyi uygulamaya koydu. Dünyada eşi benzeri olmayan Munzur sarımsağının üretim alanları daha da artırılacak.



Dünyada eşi benzeri olmayan Munzur sarımsağı koruma altına alındı. ‘Munzur Sarımsağının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi’sini hayata geçiren Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Munzur Sarımsağı ve Organik Kuru Fasulye Tarla Günü düzenledi.



Ovacık ilçesinde gerçekleştirilen Tarla Gününde Gıda Tarım ve Hayvancılık  Tunceli İl Müdürü Orhan Kaya, sarımsakla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.



Öncelikle Munzur sarımsağının sadece Tunceli’de yetiştiğini belirten Kaya, “Bu amaçla 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce hazırladığımız Fırat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ‘Munzur Sarımsağının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi ile amacımız; Dünyada Munzur sarımsağının tanıtımı yapmak, üreticilerimizi tarla koşullarında üretimi hakkında bilgilendirmek, müdürlüğümüz bünyesinde deneme parselleri kurmak ve en önemlisi de Munzur sarımsağımıza  ait coğrafi işaret sertifikası ve marka tescil belgesini almaktı. Bu amaçla Türk patent enstitüsüne Tunceli Munzur sarımsağı adıyla 26 Aralık 2011 tarihinde marka tescil başvurusu yapıldı. Başvurumuz 05 Ağustos 2013 tarihinde ‘Munzur sarımsağı’ olarak tescillenmiştir” diye konuştu.



İkinci projenin “Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi” kapsamında “Munzur Sarımsağının Tarla Koşullarında Üretiminin Gerçekleştirilmesi Projesi” olduğunu söyleyen İl Müdürü Kaya, bu projeyle 20 çiftçinin sarımsak üreticisi haline getirildiğini söyledi. Sadece bu proje ile 20 dekardan yaklaşık 4 ton Munzur sarımsağı, üretildiğinin altını çizdi.



Tanıtım ve tarla günü etkinliğinde tanıtılan bir diğer ürün, Ovacık ilçesinde yetiştirilen çalı fasulyesi yani kuru fasulye oldu.  Organik kuru fasulye üretiminde artış olduğunu dile getiren Kaya, “İlk olarak 2010 yılında sayın valimizin katkıları ile ücreti il özel idaremiz tarafından karşılanarak 3 bin 175 dekar alanda 62 çiftçimizle fig, ayçiçeği, korunga, buğday gibi ürünlerle organik tarımına geçiş çalışmaları başlatıldı. Sertifikasyon firması tarafından aynı yıl çiftçilerimiz için eğitim faaliyetine geçilmiş ve araziler denetim altına alınmıştır. Üç yıl süren çalışmaları sonucunda 2012 yılında 48 çiftçimiz Bakanlığımız tarafından organik tarım desteği almıştır” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52