Sektör et ithalatı istemiyor

Bosna Hersek'ten yapılacak et ithalatı hakkında konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ithalatına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Sektör et ithalatı istemiyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bosna Hersek'ten ithal edilecek et, Kurban Bayramı ve öncesinde piyasaya sürülmeyecek. Et ithalatına kesinlikle karşıyız. Bu tarife kontenjanının devamı gelmemeli. Ramazan ayındaki fiyatlar da et üretiminin yeterli olduğunu bize gösterdi" değerlendirmesinde bulundu. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ramazan öncesinde düzenlediği basın toplantısıyla halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip edeceklerini, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapacaklarını bildirdiğini, ramazan boyunca da sonuçları kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti. 

"Bu tarife kontenjanının devamı gelmemeli"
Bosna Hersek'ten sıfır gümrükle 15 bin ton dondurulmuş, taze veya soğutulmuş büyükbaş hayvan eti ithal edilmesi için açılan ve Et ve Süt Kurumuna tahsis edilen tarife kontenjanına da değinen Bayraktar, "Bosna Hersek'in yaşadığı sel felaketi nedeniyle yardım amaçlı açılan tarife kontenjanı çerçevesinde ithal edilecek et, Kurban Bayramı ve öncesinde piyasaya sürülmeyecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın böyle karar verdiğini biliyoruz. Et ithalatına kesinlikle karşıyız. Bu tarife kontenjanının devamı gelmemeli. Ramazan ayındaki fiyatlar da et üretiminin yeterli olduğunu bize gösterdi" ifadelerini kullandı. 

En fazla fiyat düşüşü yüzde 15.96 ile Antep fıstığında görüldü
Ramazan ayında market fiyatlarına göre 7 üründe fiyat değişimi görülmezken, 12 üründe azalma, 19 üründe ise fiyat artışı görüldüğünü bildiren Bayraktar, şöyle devam etti: 
"Nohut, yeşil mercimekte, dana eti, ayçiçeği ve mısır özü yağı ile kuru incir ve fındık market fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 15,96 ile en fazla Antep fıstığında görüldü. Antep fıstığındaki fiyat düşüşünü yüzde 15,70 ile yeşil soğan, yüzde 11,50 ile havuç, yüzde 11,49 ile kuru üzüm izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 35,95 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 33,77 ile limon, yüzde 20,91 ile kuru kayısı, yüzde 18,48 ile karpuz, yüzde 10,86 ile çilek takip etti." 

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 15:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52