UYMSİB ihracatta çıtayı yükseltti

Uludağ İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bu yıl yaş meyve sebze ihracatını artırmak için çalışmalarına hız verdi.

UYMSİB ihracatta çıtayı yükseltti
Yaş meyve sebze ihracatında geçen yıl Türkiye'nin toplam ihracatından 107 milyon dolar pay alan UYMSİB, ihracattan aldığı payı yükseltmek için 2012 yılında yeni pazar arayışına girecek. UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, yaptığı değerlendirmede, geçen yıl iklim şartlarında yaşanan dalgalanmalar ve AB'de yaşanan siyasi ekonomik krizlerin sektörü olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, 2011'de Türkiye'nin toplam ihracatından 107 milyon dolarlık pay aldıklarını bildirdi.

Çalı, söz konusu ihracatın yüzde 85'ini kalite ve sağlık standartlarının çok üst düzeylerde olduğu AB ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirterek, ABD'ye Bursa siyah inciri ve Japonya'ya kiraz ihraç izninin alınması çalışmalarına yoğun şekilde devam edeceklerini vurguladı.

Bu yıl sektöre yeni pazarlar kazandırmak için yoğun şekilde çalışacaklarını dile getiren Çalı, ''2023 ihracat hedefi için tarımsal üretimin 150 milyar dolar, ihracatın ise 40 milyar dolar olacağı düşünülürse, 2012 yılı için öncelikli hedefimiz, UYMSİB'in Türkiye ihracatından aldığı yüzde 5-6 civarındaki payı arttırmaktır. UYMSİB için 2012 yılı ihracat rakamı öngörümüz, 110 milyon dolar olup Türkiye geneli ihracatından almak istediğimiz pay ise yüzde 8 ve üzeri oranındadır'' ifadesini kullandı.

Birlik olarak önlerine koydukları hedeflere ulaşmak için sektörün çözüm bekleyen sorunları hakkında gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Çalı, AB ülkelerine ihracatta tarım ilacı ve kalıntı sorunları ile Bulgaristan sınır noktasında yaşanan sıkıntılara işaret ederken de ''2012 yılı ihracatta 'domates-biber yılı' ve bu anlamda AB'ye ihracatta alternatif güzergahları belirleyerek, bu ülkelere ihraç edilen domates ve tatlı biberde devam eden yüzde 10 analiz şartının kaldırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Rusya Federasyonu'na yönelik yaş meyve sebze ihracatında yaşanan sorunları da çözeceğiz'' görüşünü dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52