Muğla'da "Bal Borsası" sevinci yaşanıyor

Muğla Ticaret Borsası tarafından balın kalitesini artırmak ve ülke genelinde pazar fiyatını dengelemek amacıyla kurulan bal borsası açıldı.

Muğla'da

Merkeze bağlı Bayır beldesinde kurulan ve 60 bin liraya mal olan bal borsası Vali Fatih Şahin tarafından çalınan gongla işlem yapmaya başladı. Bal firmaları, işlemlerinin başlaması ile açık artırma usulüyle üreticiler tarafından satışa çıkarılan balı satın aldı.

Muğla Valisi Fatih Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, Muğla'da tarıma önem verdiklerini, tarım içerisinde balcılığın da iftihar edilecek düzeyde olduğunu söyledi. Amaçlarının arıcılığın değerini bulması olduğunu dile getiren Şahin,

"Bunun için çok çalışarak markalaşmamız gerekiyor. Firmalar buradan tahlil edilmiş, içeriği bilinen, güvenilir bal alma imkanına sahip olacak. Bal dediğiniz ama içeriğini bilmediğiniz birçok ürün var. Muğla'da kurulan bal borsası buna standart getirmiş, kaliteyi ortaya koymuş oluyor" dedi.

Şahin, her zaman uzun vadeli düşünerek kaliteden taviz vermeden markalaşma yolunda çalışma yürüttüklerini, böylelikle üretici ve pazarlayıcıların çok daha fazla kazanacağını kaydetti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise Muğla'nın 700 bin kovanı ve 7 bin arıcısıyla Türkiye'nin arıcılık açısından en önemli kenti olduğuna işaret ederek, "Muğla çam balı üretiminde Türkiye ve dünyanın göz bebeği. Buraya Türkiye'nin her bölgesinden arıcı gelerek üretim yapıyor" diye konuştu.

Bölgedeki kızılçam ormanlarının korunması ile ilgili çalışma başlattıklarını bildiren Yılmaz, basra böceği yaşadığı sürece çam balı üretimi yapılabileceğini ifade etti.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de yüzde 68'i ormanlarla kaplı Muğla'da ekonominin sadece turizm olmadığını, başka değerlerin de ön plana çıkarılarak dünyada marka haline gelinmesi gerektiğini dile getirdi.

Muğla'nın çok farklı ekonomik ve katma değer sağlayacak zenginliklere sahip olduğuna dikkati çeken Gürün, Muğla'da balın işlenip, paketlenerek sunulması gerektiğini, böylece balın katma değeri yüksek bir ürün haline getirebileceğini ifade etti.

Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Hurşit Öztürk, bal borsasının fiyatları dengeleyerek üretici ve satıcıyı koruyacağını söyledi.

Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Gökmen ise dünya bal kenti Muğla'da bal borsasını açmanın heyecanını yaşadıklarını anlattı. Gökmen, bal borsası ile Türkiye'nin bal piyasasının kalbinin Muğla'da atacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Amacımız üreticiden tüketiciye giden yolda kaliteli bal üretimini teşvik etmek, balın dünya standartlarına, ihracata uygun üretilerek pazarlanmasını teşvik etmek. Muğla'yı Türkiye ve dünyanın balda başkenti yapmak istiyoruz. Burada ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu analiz raporlarıyla desteklenecek. Analizli bal daha fazla fiyata satılacak."

Bal borsasında brokerlerin aynı anda işlem yapacağı müzayede salonu ile video-wall görüntü sistemi bulunuyor. Müzayede salonunda üreticiler ve satıcılar bir araya gelerek internet ortamında anlık açıklanacak fiyatlarla balın satış değerini belirleyecek.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52