Sebze fiyatlarında düşüş müjdesi

Ürün miktarı havaların ısınması ve üretimin artması nedeni ile bir önceki aya göre arttı. Antalya'da baharın gelişi ile birlikte sebze fiyatlarında da düşüş yaşanıyor.

Sebze fiyatlarında düşüş müjdesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Haline ve pazarlara giren ürün miktarı havaların ısınması ve üretimin artması nedeni ile bir önceki aya göre arttı. Ürün miktarındaki artış fiyatları da etkiledi. Antalya'da sezonun başladığını söyleyen Komisyoncu İsmail Erten Avrupa'da yaşanan soğuk hava şartları ve üretim azlığı, ayrıca Suriye'de yaşanan iç savaş nedeni ile Rusya ve Avrupa ülkelerinden Antalya'ya olan sebze talebinin arttığını söyledi.

Antalya'daki ürünleri değeri üzerinden sattıklarını kaydeden Erten "Şu anda ihraç olunan normal yeşil dediğimiz domatesler 1,5-2 TL arası, kırmızı kaliteli ürünlerimiz 2,5 ile 3 TL arasında değişiyor. Ama iç piyasa ürünlerimiz 1 ile 1,2 TL civarındadır. Bugün pazarlarımızda 1,5 ile 2 lira seviyesinde ürünlerimiz satılmaktadır. Geçen hafta İstanbul Bebek'te sivri biber 10 TL olarak söyleniyordu, bugün Antalya'da sivri biberin fiyatı 1 ile 1,2 TL, dolma biber ise 2 TL, patlıcan 0,50 ve 0,60 kuruş arası. Patlıcan en düşük seviyesini yaşamaktadır. Biraz daha düşüreceğiz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. İlerleyen günlerde üretim artması ile fiyatların daha da düşebileceğini söyleyen Erten geçtiğimiz günlerde aşırı yağan yağmurdan Antalyalı üreticilerin zarar görmediğini belirterek "Yağmur ve yağış şu anda Antalya'yı etkilemedi.Zararı Mersin ve Fethiye bölgesi gördü. Tabi orada görülen zararın faturası yine halka çıka bilir. Çünkü orada ürün azaldı, Antalya'ya talep çoğaldı. Onun için domates daha düşmeye bilir" dedi.

KALİTELİ MAL BULAMIYORUZ

Toptancı halinden sebze alan alıcılardan Hulusi Tuncer ise satışlarda yaşanan fiyat dengesizliklerinden şikayetçi. Fiyatların bazen iyi bazen de kötü olduğunu söyleyen Tuncer "İyi kaliteli mal bulamıyoruz. Geçen yıla göre bu yıl mallarda dengesizlik var. Mallara baktığın zaman çok güzel ama içi boş. Fiyatlar sürekli değişiyor. Fiyatlar değişince de zarar ediyoruz" dedi.

NİSAN'IN GELİŞİ İLE BİRLİKTE ÜRÜN MİKTARI ARTTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğünde geçen yıla göre ürün miktarında azalış olduğunu söyleyen Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal Mart ayı sonu itibari ile bir önceki yılın rakamlarına göre yaklaşık yüzde 25 civarında eksik ürün girişi olduğunu ifade etti. Ancak Nisan ayının gelişi ve havaların ısınması ile birlikte ürünlerde miktar artışı başladığını kaydeden Uysal şuanda ürün miktarında geçen yıla göre normal seviyeye gelindiğini belirtti. Özellikle domates ve sivri biber fiyatlarında biraz değişiklik olduğunu ifade eden Uysal "Geçen yılın ve bu yılın başlangıcındaki doğa koşullarından dolayı ürünlerin yeterli seviyede olmaması sonucu fiyatlarda bazı dönemlerde yüzde 50'lere yakın bir fiyat artışı söz konusu idi. Ama Nisan ayının girmesi ile birlikte şu anda 2 ürün özellikle domates ve sivri biber haricinde ürünlerin fiyatı bir önceki yılların fiyatları ile eşdeğer, bir anormallik yok. Sadece domates ve sivribiber fiyatları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 civarında pahalı diye biliriz" ifadelerini kullandı.

iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52