GIDAVİTRİNİ - TMMOB, 8 Ocak'ta '"Meslek Odaları Mesleki Denetimin Garantisidir İnsanlarımızın Gıda Zehirlenmesinden Ölmesini İstemiyoruz" başlığı ile yaptığı basın açıklamasında, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte 7 Ocak'ta değişiklik yapıldığını anımsattı. Açıklamada, "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan biz odaların çok önemli bir görevi de meslektaşlarının özlük haklarını korumaktır. Anayasa`dan ve kanunlarımızdan aldığımız yetki ile mühendisler için taban ücretleri belirlemekte ve uygulamaktayız" denildi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Tuncer imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Büyük zorluklarla yürütmekte olduğumuz görevimizi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın yarattığı ek zorluklara rağmen hakkı ile yerine getirmeye, üyelerimizle birlikte, bilimsel gerekliliklere uygun çalışmaya devam edeceğimizi, kanunlardan gelen haklarımızın engellenmesine karşı hukuk yolu dahil tüm girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz." ifadeleri yer aldı.
TMMOB'dan yapılan açıklamada, daha önce yayımlanan "Meslek Odaları Mesleki Denetimin Garantisidir İnsanlarımızın Gıda Zehirlenmesinden Ölmesini İstemiyoruz" başlıklı basın açıklamasında da yer alan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yapıldığı belirtildi. Açıklamada, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan Odaların çok önemli bir görevinin de meslektaşlarının özlük haklarını korumak olduğu belirtilerek, "Anayasa`dan ve kanunlarımızdan aldığımız yetki ile mühendisler için taban ücretleri belirlemekte ve uygulamaktayız. Bu uygulamalar devam edecektir" denildi.
Yapılan değişiklikle, gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan Gıda Mühendislerinin, Kimya Mühendislerinin, Veteriner Hekimlerin ve Ziraat Mühendislerinin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğu kaldırıldığı belirtilen açıklamada, "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan biz Odaların çok önemli bir görevi de meslektaşlarının özlük haklarını korumaktır diyerek; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın bir kez daha işverenlerin baskılarına boyun eğdiğini, gıda güvenliğinin önemli bir ayağını sakatladığını söylemiştik" denildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"AYTO (Aydın Ticaret Odası) "Aydın Ticaret Odası'nın üye odaklı çalışmaları sonuç vermeye devam ediyor. Aydın Ticaret Odası`nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri gereğince çalıştırılması zorunlu personel için belirlenen ücreti alma şartına yönelik itirazı olumlu sonuçlandı. Göreve geldikten sonra yaklaşık 2000 üyemizi ilgilendiren bu konuda meslek komitesi kararları yönetim kurulumuza iletilmişti. Biz de üyelerimizden gelen bu taleplerimizi değerlendirerek zorunlu ücret uygulamasının KOBİ boyutundaki işletmelerimize büyük bir yük getirdiğini ilgili mercilere ilettik. Talebimize olumlu sonuç gelmesi nedeniyle çok sevindik. TÜKSİAD (Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği) "Bu zorunlu ücret uygulamasının çoğunluğu KOBİ boyutunda olan işletmeleri üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ve mağduriyetimizin önlenmesine ilişkin mevzuat değişikliklerinin yapılması talebini Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen görüşmelerde sürekli ve ısrarla dile getirilmiştir. Son olarak, 12 Aralık 2013 tarihinde Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile yapılan görüşmede de bir rapor sunularak söz konusu mevzuat değişikliği talebi yinelenmiştir."
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, "Bu değişiklik ve söz konusu yönetmelik, meslek odalarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevzuata ilişkin herhangi bir düzenlemeyi kapsamamaktadır" şeklindeki açıklaması hatırlatılarak şu bilgilere yer verildi:
"6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun ile 6235 Sayılı Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Kanunu gereği ilgili meslek mensuplarının meslekleri ile ilgili işlerde çalışabilmek için bağlı bulundukları odaya üye olmaları ve ilgili meslek odalarının mevzuatına uymaları zorunludur" açıklaması yapıyor. Sayın Bakan; o zaman bu değişikliği neden yaptınız? Rahatsız olduğunuz mühendislerin, veteriner hekimlerin taban ücretleri değil de neydi? Sahte diplomalara engel olunması mıydı? Diploma ticaretinin engellenmesi miydi? Yapılan değişiklik nasıl bir kamu yararı ilkesi ile ve hangi sorunu çözmek üzere yapıldı? Gıda güvenliğinin sağlanmasına farklı bir boyutta katkı mı sağladı? Neden KOBİ`lerin vergi politikalarında bir takım adımlar atılması yönünde çalışmalar yapılmadı? Meslektaşlarımızın köle gibi çalışması için işverenle işbirliği içinde olmak sizleri rahatsız etmiyor mu? Biliniz ki gıda mühendislerini, kimya mühendislerini, ziraat mühendislerini rahatsız ediyor. Bu sorunu çözmek üzere nasıl bir adım atacağınızı ilgi ve merakla bekliyoruz."
Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 14:11
Meslek odalarından sert açıklama
Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte 7 Ocak'ta değişiklik yapılmasına üç meslek odasından sert açıklama geldi.
1
Bank Asya A101'deki payını sattı
2
Zam fırsatçılarına sert yanıt
3
Süte zam: Üretici tepkili sanayici memnun
4
Karadeniz'de balık türleri yok oluyor
5
Hamsi bol ama lezzeti yok!
6
Arıcılığın geleceği masaya yatırıldı
7
Meslek odaları bu itiraza tepkili
8
Datça asbestli su mu içiyor?
9
Denizbank ve Simit Saray'ndan ortak kampanya
10
Tadında Anadolu Malatya Sofrası'nı ağırlayacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:43
GÜNEŞ
08:15
ÖĞLE
13:04
İKİNDİ
15:23
AKŞAM
17:44
YATSI
19:10