Kırmızı ette hedefi açıkladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, "Elimizdeki potansiyelle en fazla kırmızı et üretimini gerçekleştireceğiz” dedi.

Kırmızı ette hedefi açıkladı
GIDAVİTRİNİ - ​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Ulusal Kırmızı Et Konseyi 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada sektöre ilişkin politikaların belirlenmesinde ilgili paydaşlarla her aşamada istişare ettiklerini, kamuoyuyla paylaşmadan adım atmadıklarını ifade etti. Kırmızı et sektörünün, tüketici dernekleri ve medyanın yakından izlediği bir sektör olduğunu belirten Pakdil, eleştirilerin hedefi olmamak için üretimin mutlaka kurallara uygun yapılması gerektiğini kaydetti.

Müsteşar Yardımcısı Pakdil, Bakanlık olarak gerekli denetimleri yaptıklarını ancak bunun sadece sonuç takibi açısından önemli olduğunu söyledi. Üretimin toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Pakdil, "Bize sağlanan tüm imkanları çiftçimize aktarma çabası içindeyiz. Coğrafyamız, yağmurumuz, suyumuz bize ne sunuyor? Bu şartlarda en ekonomik, en fazla üretimi nasıl yaparız? Üzerinde durmamız gereken nokta budur. El birliğiyle, elimizdeki potansiyelle en fazla üretimi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"Bir tek aşısız hayvan kalmasın"
Müsteşar Yardımcısı Pakdil, hayvan sağlığı konusunun da önemli olduğunu belirterek, şap hastalığı nedeniyle sektörde ciddi ekonomik kayıp görüldüğünü kaydetti. Şap Enstitüsü'nün şimdiye kadarki aşılardan daha kaliteli aşıyı, fazlasıyla ürettiğine dikkati çeken Pakdil, şöyle konuştu:
"Bir tek aşısız hayvan kalmasın. Hedefimiz Anadolu'yu Trakya'nın statüsüne kavuşturmak. Elimizdeki silahlar iyi. Bu silahları kullanma becerimiz bizi hedefe götürecek. Önceliğimiz sığırda ancak talep olduğunda küçükbaş için de aşı üretebiliriz."

"Türkiye kendine özgü üretim modelleri geliştirmeli"
Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise hayvansal üretimde son 10 yılda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini anımsatarak, Türkiye'yi orta ve uzun vadede daha ileriye taşıyacak politikaların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Dini hassasiyetleri olan bir ülke olarak Türkiye'nin kendine özgü üretim modelleri geliştirmesi gerektiğine işaret eden Kayhan, "Gelişmekte olan ülkeler arasında hayvansal üretimi en çok artan ülke Türkiye'dir. Toplantının, hayvancılık politikalarına yeni ufuklar getirmesini diliyorum" dedi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan da, kırmızı et sektöründe etkin, sürdürülebilir hayvancılık politikalarının geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini, sektörün gelişmesine, üreticinin desteklenmesine, piyasada fiyat istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunduklarını anlattı.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 12:56

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52