Kakao fiyatları tavan yaptı

Dünyada kakao üretiminin lideri Batı Afrika’daki kuraklık fiyatları zirveye çıkardı. Şimdilik Türkiye için henüz sıkıntılı bir durum yok.

Kakao fiyatları tavan yaptı
Batı Afrika’daki kuraklıkve fonların spekülatif hareketleri dünyada kakao fiyatlarını 2.5 yılın zirvesine çıkardı. Son 1 yılda yüzde 50’ye yakın artışla ton başına 3000 dolar seviyesine yükselen kakao şimdilik Türkiye için tehdit oluşturmuyor. Türk üreticiler artışın yurtiçindeki çikolata fiyatlarını yakın vadede etkilemeyeceğini söyledi. Üreticiler fiyatlara yılın son çeyreğinde tek haneli bir zam yapabilir.
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar emtia uzmanı Ayşegül Kabakçı Batı Afrika bölgesinde kurak havanın kakao üretimini olumsuz etkileyerek fiyat yükselişini beraberinde getirebileceğini belirterek “Mevcut durumda talebin altında kalması beklenen üretim nedeniyle kakao fiyatlarında artış devam edebilir. Önümüzdeki aylarda ton fiyatı 3200 doları görebilir” dedi.

ASIL HASAT AĞUSTOS'TA
2013’te rekoltede azalma olmamasına rağmen fiyatların arttığına dikkat çeken Futem Temsilcilik emtia uzmanı Tahsin Tokgöz 2014’te rekolte ile ilgili sadece “dedikodular” olduğunu söyledi. Toksöz, rekoltede şu ana kadar vahim bir durum olmadığını vurguladı. “Asıl hasat ağustos-eylül aylarında gelecek. O zaman fiyatlardaki artışın kalıcı olup olmayacağı belli olur” diyen Tokgöz üreticilerin fiyatlarında ayarlamaya gidebileceğini de belirtti: Tokgöz “Şirketler fiyatlara belli oranda yansıtmak zorunda kalsalar da handikap yaratacak bir durum yok” dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) başkanı Şemsi Kopuz, kakao fiyatlarındaki artışın spekülatif olduğunu söyledi ve yakın zamanda bir zam öngörmediklerini, belki yıl sonuna doğru bir ayarlama yapılabileceğini belirtti. “Çikolata fiyatlarında çift haneli bir zam olmaz, belki tek haneli bir artış olabilir” diyen Kopuz stratejilerinin zam değil tüketimi artırmak olduğunu belirti.

6 YILDA 3’E KATLADI
Türkiye’de 6 yılda kişi başına tüketimin 3 katına çıkarak yıllık kişi başına 2 kiloya geldiğini söyleyen Şemsi Kopuz hala tüketimin Avrupa Birliği ortalaması olan 10 kilonun altında olduğunu belirtti ve ekledi: “Ramazan ayından önce zam yaparak tüketicinin ağız tadını bozmasınlar.”

Fildişi üretimin % 37’sini karşılıyor
Ekvator'un 10 derece kuzey ve güney enlemleri arasında bulunan kakao dünyada en çok Batı Afrika’da yetişiyor. Uluslararası Kakao Organi-zasyonu verilerine göre Fildişi Sahilleri tek başına dünya üretiminin yüzde 37’sini karşılarken, küresel ihracatın da yarısını gerçek-leştiriyor. 

Dünyanın kakao kralları
Fildişi sahilleri %37
Ghana %19,5
Endonezya %12,97
Nijerya %5,9
Brezilya %4,5
hurriyet.com.tr

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 13:04

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52