Bir bisküvi, güzel gözükmesi ve lezzetli olmasının yanında kulağa hitap etmesi için de çıtır çıtır olmalı. Üreticiler kurabiyelerin kendilerine has bir çıtırtısının olmasına büyük özen gösteriyor. Lüks otomobillerin motor seslerine nasıl önem veriliyorsa özel cihazlarla bisküviler için en mükemmel çıtırtı sesini yaratmaya çalışıyorlar. Tarif ve üretim şekli ise buna bağlı olarak ayarlanıyor.
Çikolatadaki süt tozu
Süt tozunun üretim şekli, çikolataya has özel tadın ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor. Süt tozu püskürtme yoluyla ya da merdanelerle kurutulabiliyor. İkinci kurutma şeklinde, “Maillard” reaksiyonu sayesinde hafif bir karamel tadı ortaya çıkıyor. Bu reaksiyon ızgara et ya da ekmek kabuğundaki enfes tadın ortaya çıkmasına da sağlıyor. "Maillard" reaksiyonu üzerine çalışmalar hâlâ sürüyor.
Uzun ömürlü süt
Eskiden buzdolabında saklanan süt üç ya da dört gün sonra bozulurdu. Günümüzde ileri teknoloji sayesinde artık bazı sütler oda sıcaklığında haftalarca tazeliğini koruyor. Raf ömrü uzatılmış sütler ise biraz daha farklı. Yüksek ısı şoku ile sütteki bakterilerin neredeyse tamamı yok ediliyor ve bu sütler üç haftaya kadar buzdolabında taze kalıyor, tadından hiç bir şey kaybetmiyor.
Çileksiz çilekli yoğurt?
Ambalajda çilek kelimesini okunsa da yoğurdun içerisinde çilek yok. Meyve sanılan parçacıklar ise ya meyve sularından arta kalanlar ya da algler nedeniyle yoğun kıvama gelmiş topakçıklar. Yoğurtlardaki doğal meyve aroması ise küf mantarı kültürleriyle elde edilebiliyor. Peki, ya pembe renk? O da çilekten değil, kırmızı pancardan geliyor.
Her mevsim elma
Araştırmacıların doğru depolamayla elmaların daha yavaş olgunlaştıklarını keşfetmesinden bu yana artık her mevsim elma yenilebiliyor. Ekolojik elmalar ise daha farklı bir yöntem ile tazeliklerini koruyor. Hasattan sonra elmalar sıcak suya yatırılıp kabuklarındaki mantarlardan arındırılıyor. Böylece vitaminler kaybolmuyor, tatları korunuyor.
Dizayn edilmiş ekmekler
Markette satılan ekmekler kusursuz formlarıyla uzun süre tazeliklerini koruyorlar. Mantar ve bakterilerden elde edilen ve bazen genetiği değiştirilmiş olan proteinler gibi ileri teknoloji enzimler sayesinde ekmeklere mükemmel şekiller veriliyor. Ekmeklerin içeriğine yaklaşık 200 çeşit katkı maddesi eklenebiliyor. Fakat bu yolla üretilen unlu mamullerin tadı konusunda tartışmalar hâlâ sürüyor.
Kültür köfteleri
Salam, pastırma ya da kıyma hayvan etinden üretilse de artık modern teknikle et kullanılmadan fakat et tadında yüzde 100 bitkisel ürünlerden de üretilebiliyor. Bu ürünler, ABD’deki süpermarket raflarında yerini aldı bile. Bu yılsa bilim adamları inek kök hücresinden köfte ürettiler.
Deutsche Welle Türkçe
Gıdalara teknoloji dokundu!
Lüks otomobillerin motor seslerine nasıl önem veriliyorsa, özel cihazlarla bisküviler için en mükemmel çıtırtı sesini yakalamaya çalışıyorlar.
YORUM EKLE
1
Brüksel lahanası çiftçiye kışın gelir getirecek
2
"Tarım ve İnsan“ı böyle yorumladılar
3
Gıda zehirlenmesi 3 gün yas ilan ettirdi!
4
Tahıl hasadında rekor açları doyurur mu?
5
Rusya Türk ürünlerine özel pazar kuruyor
6
Avrupa "at eti"skandalıyla sarsıldı
7
Konya Şeker bir ilke daha imza attı
8
2014'te hububat üretimi rekor kıracak
9
Ekmek hakkında şok iddia!
10
CarrefourSA büyüme hedeflerini açıkladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:37
GÜNEŞ
08:08
ÖĞLE
13:01
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09