Brüksel lahanası çiftçiye kışın gelir getirecek

Tokat’ta üretilmeye başlanan ve kilosu 6 liraya kadar alıcı bulan Brüksel lahanası, çiftçiye kış umudu oldu.

Brüksel lahanası çiftçiye kışın gelir getirecek

Tokat’ta üretimine başlanan kilosu 4-6 lira arasında satılan Brüksel lahanasının çiftçi için alternatif ürün olabileceği bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdettin Sağlam, kilosu 4-6 lira arasında satılan Brüksel lahanasının çiftçi için alternatif ürün olabileceğini bildirdi.

Sağlam, tarım şehri Tokat'ın ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla, Ziraat Fakültesinin Bahçe Bitkileri Bölümü deneme alanında, Brüksel lahanası yetiştirmeye başladıklarını ve ilk hasattan çok iyi verim aldıklarını söyledi.

Bu ürünün uygun ekim zamanını belirlemek için mayıs-temmuz döneminde 4 farklı tarihte ekim yaptıklarını belirten Sağlam, Brüksel lahanasının serin havayı sevdiğini ifade etti.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü yörelerde, bu ürünün aralık ayı sonuna kadar hasat edilebildiğini anlatan Sağlam, "Dekar başına 2-3 ton verim alınabilmekte ve üretimi az olduğu için oldukça yüksek fiyattan alıcı bulabilmektedir. Brüksel lahanasının kilosu, piyasada 4-6 TL arasındadır" diye konuştu.

Brüksel lahanasının anavatanının Avrupa olduğunu belirten Sağlam, şunları söyledi:
"Brüksel lahanası, sıcak iklim sebzelerinin kırağı ve soğuk nedeniyle öldüğü yörelerde, kasım ve aralık aylarında çiftçilerimiz için ek gelir kaynağı olacak. Brüksel lahanası, serin havaları seven bir bitki olduğu için çiftçilerimiz, artık aralık ayının sonuna kadar bu ürünü yetiştirerek ek gelir kazanabilecek, aynı zamanda ikinci ürün olarak yetiştirerek arazilerini daha etkin değerlendirebilecek."

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 13:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52