Ekmek hakkında şok iddia!

Ekmek israfında suçlu belli oldu. Yapılan araştırmaya göre, ekmek israfının büyük bölümünü marketler zinciri ve büyük marketler yapıyor.

Ekmek hakkında şok iddia!

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında, israf nedenlerini belirlemek için İstanbul genelinde çalışma başlattıklarını söyledi.

İstanbul'un muhtelif yerlerinde başlattıkları "Bayat ekmeği getir, tazesini götür" kampanyasının halk tarafından ilgi gördüğünü belirten Kolivar, ancak kampanyanın bazı fırıncılar tarafından tamamen desteklenmediğini, bunun üzücü bir durum olduğunu ifade etti.

Kolivar, araştırmalara göre evlerde fazla ekmek israfı olmadığını, kalan ekmeklerin artık ev hanımlarınca en iyi şekilde değerlendirildiğini söyledi.
Fırınların ürettikleri ekmeklerin bakkalara da satıldığını hatırlatan Kolivar, bakkallardan fırınlara ertesi gün iade edilen ekmek sayılarının az olduğunu, israfa yol açacak büyük bir rakamla fazla karşılaşmadıklarını vurguladı.

Marketler zincirleri ve büyük marketlerin korkunç derecede ekmek israfı yaptığını belirten Kolivar, buralarda satılan ve 3-4 gün kullanım süresi olan ambalajlı katkılı ekmeklerin de israfa yol açtığını ifade etti.

Genel Sekreter Kolivar, büyük marketler veya market zincirlerinden sadece bir tanesinin en az 3 fırından ekmek aldığını kaydederek, onların için ekmeğin satılıp satılmamış olmasının önemli olmadığını vurguladı.  Satılmayan, tarihi geçen, yeşillenen ekmeklerin iade edildiğini anlatan Kolivar,  marketlerin aldığı ekmeklerin en az yüzde 30'unu fırınlara 2-3 gün içerisinde iade ettiğini ve burada korkunç bir israf olduğunu kaydetti.

Cihan Kolivar, çalışma kapsamında, "Ekmeğin gramajının israfa sebebi var mı? Ekmek kaç gram olmalıdır?" sorusuna da yanıt aradıklarını söyledi.

Kolivar, şu anda normal bir ekmeğin 250 gram olduğunu, bunu çalışan bir kişinin gün içinde tüketemediğini belirterek, "Ankete katılanların yüzde 70'i, ekmeğin gramajı fazla olduğu için israf olduğunu düşünüyor” diye konuştu

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 18:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52