FAO Gıda Fiyat Endeksi düştü

FAO Gıda Fiyat Endeksi Ocak’ta düştü. Endeksteki düşüşe, süt ve süt ürünlerindeki artışa karşın hububat, şeker, yağ ve et fiyatlarındaki düşüş yön verdi.

 FAO Gıda Fiyat Endeksi düştü

Uluslararası ticareti yapılan belli gıda emtiaları fiyatlarını baz alan FAO Gıda Fiyat Endeksi, üç aydan beri ilk kez Ocak ayında düşüş kaydetti. Endeks, Ocak 2014’te, 2013 yılı Aralık ayına göre %1,3, Ocak 2013’e göre ise %4,4 düşüşle 203.4 puana geriledi.

Endeksteki düşüşe, süt ve süt ürünlerindeki artışa karşın hububat, şeker, yağ ve et fiyatlarındaki düşüş yön verdi.

Ocak ayında şekerde %5,6, bitkisel yağda %3,8’lik düşüş yaşandı. Olumlu üretim tahminlerinin fiyat artışı üzerinde baskı oluşturduğu hububatta fiyatlar, Aralık ayına göre %1,6, 2013 Ocak ayına göre ise %23 düşüş sergiledi. Geçen son birkaç ayda yükselişte olan et fiyatlarında da Ocak ayında bir miktar düşüş yaşandı.

FAO süt ve süt ürünleri ve hayvancılık pazarı uzmanı Michael Griffin, “Göze çarpan tek istisna süt ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artış. FAO süt ve süt ürünleri fiyat endeksi Ocak ayında %1,3 oranında artış kaydederek 267.7 puana yükseldi. Fiyat artışı başta Çin, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Rusya Federasyonu olmak üzere çeşitli bölgelerdeki yüksek talebin göstergesi.” dedi.

FAO uzmanlarından Abdolreza Abbassian da, “Tedarikte yaşanan bolluk nedeniyle fiyatlarda düşüş gözlemledik. Ancak Asya’nın ithalat hızında artış gibi talepte güçlü bir artış, fiyat düşüşünü sınırlandırabilir.” ifadesini kullandı.

FAO, 2013 yılı dünya hububat üretimi ile ilgili son tahminlerini de açıkladı. Tahminler, dünya genelinde beklenenin üzerinde bir üretim gerçekleştiğine işaret ediyor. 2013 yılına dünya hububat üretim miktarının 2012 yılına göre %8,5 artış göstererek 2.502 milyon tonluk rekor bir seviyeye ulaştığı tahmin ediliyor.

Hububatlarda yaşanan bollukla birlikte dünyada hububat stoklarının bir önceki döneme göre %13,5 artarak 573 milyon tona ulaşabileceği kaydedildi. Bu durumda dünya çapında hububat stoklarının kullanılan miktara oranı 2013/14 dönemi için %23,5 oranında gerçekleşecek. Bu oran 2002/03 döneminden beri ulaşılan en yüksek değer olmanın yanı sıra 2007/08 döneminde kaydedilen ve son zamanların en düşük oranı olan %18,4’lük oranın da oldukça üzerinde.

Son veriler ışığında FAO, 2014 yılında hasadı yapılacak ekin miktarı ile ilgili erken tahminlerini de hasadın verimli olacağı yönünde yaptı. FAO’nun ev sahipliğinde 10 uluslararası kuruluş tarafından idare edilen bir G20 girişimi olan Tarımsal Pazar Bilgi Sistemi (AMIS) tarafından yayınlanan raporda da bu görüş paylaşıldı. AMIS Pazar İzleme tarafından yayımlanan Şubat raporunda, kuzey yarım kürede buğday yetiştiricileri için olumlu kış şartları, güney yarım kürede de mısır ve soya üretiminin daha önce tahmin edilenden daha iyi olacağı, dolayısıyla 2014 hububat tahminlerinin olumlu olduğu vurgulandı.

Rekor seviyede hububat üretimi ve stokları artması ise etkisini, şimdiden fiyatlarda yaşanan düşüşle gösterdi. FAO’ya göre fiyatlardaki düşüş, 2013/14 döneminde dünya ticaretinde geçen döneme göre %4 artış sağlayarak, ticaretin 321.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesini sağlayacak.

Düşük fiyatlar talep artışına neden olurken FAO 2013/14 döneminde dünya hububat kullanım oranının 92 milyon ton artarak 2 milyar 415 milyon tona ulaşacağını öngörüyor. Bu artış büyük oranda yem üretiminde kullanılan hububatların (özellikle mısır) daha yüksek oranda kullanımını yansıtacak.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 18:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52