Erzincan'ın “ekşi su“yunu dünyaya içirecek

Türk Kızılayı Maden Suyu İşletmesi, Erzincan'da yapımına başladığı üretim tesisini Nisan ayında tamamlayarak ürünlerini Türk tüketicisine sunacak.

Erzincan'ın “ekşi su“yunu dünyaya içirecek

Türk Kızılay’ı Maden suyu işletmesi, tüketicinin beklentilerini de göz önünde bulundurarak Erzincan'da yapımına başladığı üretim tesisini Nisan ayında tamamlayarak ürettiği maden sularını satışa sunacak.

Saatte 50 bin yılda ise 200 milyon şişe maden suyu üretim kapasitesiyle Erzincan'da üretime başlayacak olan Türk Kızılayı Maden Suyu İşletmesi Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük mineralli su fabrikası oldu. Erzincan'ın dünyaca ünlü "Ekşi Suyu"nu havzasıyla birlikte satın alan Türk Kızılayı, üretim için gerekli adımları atarak 50 milyon dolara maden suyu dolum tesisinde Nisan ayında üretime başlayarak Erzincan’ın adını dünyaya duyuracak.

Türk Kızılayı Erzincan Maden Suyu üretim tesislerini gezen ve incelemelerde bulunan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay’ın Erzincan Maden Suyu tesisinin saate 50 bin cam şişe üretim yapacağını belirterek, mineral maden sularının Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılırken, dünya çapında da ihraç edileceğini söyledi.

Nisan Ayında Üretim Başlamış Olacak
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
"Erzincan’da yıllardır akıp boşa giden Ekşi Su'yu değerlendirme kararı almıştık. Buraya bir fabrika kurarak burayı değerlendirmek ve Kızılay’a bir iktisadi işletme kazandırma düşüncemiz olmuştu. Allah’a çok şükür gerek Erzincan halkının, gerek Erzincan Kızılay’ının, gerekse valiliğimizin buradaki payını unutmamak lazımdır.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, bölge milletvekillerimizin büyük destek ve yardımıyla burada üretime geçmeyi başardık. Arazimizi aldık. Bu gördüğünüz bölgede Kızılay’ın kendi tapusu altında 360 dönüm arazisi var. Bu arazi üzerinde bu fabrikayı kurduk. Almanya’dan sipariş etmiş olduğumuz makinalar geldi. Alman teknisyenlerin gözetiminde Türk teknisyenler tarafından monte edilerek hazır hale getiriliyor. Mart ayı sonuna doğru bu üretime başlamayı planlıyorduk. Ama bu sene kış şartlarının çok ağır geçmesi çok soğuk olması dolayısıyla inşaatımızda bazı zafiyetler yaşadık. Bu zafiyetlerden dolayı üretimimiz Nisan ayına uzamaktadır."

Yılda 200 Milyon Şişe Üretim Yapmayı Hedefliyor
Erzincan üretim tesislerinde saatte 50 bin cam şişe üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade eden Akar, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
"Yılda 200 Milyon şişe üretim yapmayı hedefliyoruz. Allah nasip eder üretim istediğimiz gibi giderse, ihracat bağlantılarımıza karşın bunu 400 bin şişeye kadar yükseltme imkânımız var.
Namütenahi bir rezervimiz var.  Ekşi Su'yu dünyanın her tarafına ihraç edebiliriz. Buranın Kızılay’a olan maliyeti 50 milyon liradır. Burada bu yatırımı yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Burada üretilen mineralli su Türkiye’nin her yerine dağıtılacak. Hatta Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ile görüştük. Buradan demiryolu ile Türkiye’nin dört bir yanına hatta yurt dışı için de görüşmelerde bulunuyoruz. Bizim komşumuz olan Azerbaycan, İran, Pakistan, Kuzey Irak, Suriye gibi ülkelere buradan ihracat gerçekleştireceğiz. Bu bizim Ekşi Su'yun damak tadı bahsettiğim komşuların damak tadına uyan bir damak tadıdır. Beğenileceğinden ve satılacağından %100 eminiz. Biz şuanda Afyon’daki üretimimizin darlığı sebebiyle yurtdışına fazla açılamıyoruz. Ama burada o imkânların hepsi ortadan kalkacak. İnşallah demir yollarını kullanarak ve büyük tır filolarıyla ihraçlarımızı gerçekleştireceğiz. Fabrikamız büyümeye uygun olarak inşa edildi."

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 18:09

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52