Ekmek üretiminde kurallar dikkate alınıyor mu?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ekmek üretim ve satış kurallarına harfiyen uyulduğunu açıkladı.

Ekmek üretiminde kurallar dikkate alınıyor mu?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği 81 ilin tamamında bulunan fırıncılar ile 245 bini aşkın bakkalın hijyen eğitiminden geçirildiğini belirten Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 Temmuz’da yürürlüğe giren ekmek üretim ve satış kurallarına harfiyen uyulmaktadır.” dedi.

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ilgili değerlendirmede bulunan Palandöken, “Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile konfederasyonumuz arasında imzalanan protokol gereği hijyen eğitimlerimiz tamamlanmak üzeredir. 81 ilimizde Yeni Gıda Mevzuatı, Personel Hijyeni, El Hijyeni, HACCP ve ISO 22000 konularında hijyen eğitimleri tamamlanmış olup sadece Ankara’da geçen hafta başlayan eğitimlerimiz bu hafta sonu tamamlanacaktır. Ahi geleneğine sahip esnaf ve sanatkârımız ekmek israfının önlenmesine ve hijyene büyük önem vermektedir. Biz ekmek nimettir, anlayışı ile hijyene büyük önem vermekteyiz.” diye konuştu.

Türkiye’de günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin israf edildiğini hatırlatan Palandöken, özellikle pazarlarda gelişigüzel satılan ekmeğin denetime tabi tutulması gerektiğini kaydetti. Ekmeklerde tam buğday oranının artırılması kararını başından beri desteklediklerini de dile getiren Palandöken, şunları söyledi: “Eskiden herkesin kullandığı kepekli ekmeği terk edip, beyaz ekmeğe döndük. Naylon poşet çıktı, hemen fileyi, kese kağıdını bıraktık. Bunları modernliğin göstergesi saydık. Ama şimdi eskiye dönmek için tedbirler alıyoruz. Sağlıklı ekmekte kepek oranı artırılırken, kullanılan tuz miktarı da yüzde 25 oranında azaltılmıştır. Ekmeğin israf edilmemesi için kullanım yöntemleri seminerlerde esnafımıza anlatıldı. Ancak, bu yöntemler halka da en iyi şekilde anlatılmalıdır. Hijyen ve sağlık için ekmeğin sağlıklı poşetlerle taşınmasına da dikkat etmek gerekir. Çünkü sağlıklı olan eski kullandıklarımız ve tükettiklerimizmiş.”
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52