Fındıkta kuraklık riski korkutuyor

TTB, hava sıcaklıklarının arttığına dikkat çekerek, hasat dönemi yaklaşan fındık bahçelerinin kuraklıktan etkilenmemesi için sulama uyarısında bulundu.

Fındıkta kuraklık riski korkutuyor
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, fındık üreticisinin ürününden daha iyi verim alabilmesi için Temmuz ayında bazı tedbirler alması gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Fındık üreticisinin gözlerini fındık dallarından ayırmadığı, sevinçli, umut dolu olduğu bu ayda fındık içleri meyveyi doldurmuş, kabukları da iyice sertleşmiştir. Yağışların az olduğu bazı yıllarda kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına, dolayısıyla meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökünün artmasına sebep vermemek için imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır."

Açıklamada, fındığın hasat döneminin yaklaştığına anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi:
"Artık fındıkların toplanması yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi ve harman yerinin hazırlanması gerekir. Fındık kokarcasının nimf yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılabilir. Bunun için dekara 50 litre su atılarak nimf ilaçlaması yapılabilir. İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğinin de hasattan 10-15 gün öncesine denk gelen bu ayın ikinci yarısı alınmalıdır. Toprak örneği ise gübre verilmeden önce her zaman alınabilir."

Fındık bahçelerinde gübreleme yapmadan önce bahçe toprağının veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılması gerektiği ifade edilen açıklamada, böylece gereksiz gübre kullanımının önüne geçilerek, toprağın yapısının korunabileceği vurgulandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52