Ekmek israfı ‘din’e de sığmaz ‘dünya’ya da!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de günlük üretilen 101 milyon adet ekmeğin 5.9 milyon adetinin israf edildiğini söyledi.

Ekmek israfı ‘din’e de sığmaz ‘dünya’ya da!
Selami Türkoğlu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından Belek'te Susesi Hotel’de düzenlenen “Uluslararası Buğday, Un ve Ekmek Kongresi ve Sergisi”nde yaptığı konuşmada, yeryüzündeki en önemli besin kaynaklarından birinin buğday olduğunu ifade etti. Anadolu topraklarının buğday üretimi için önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “Anadolu topraklarında 27 çeşit buğday üretimi yapılıyor. Bu coğrafyayı anlatan bir sözümüz vardır. 'Buğday ile koyun, gerisi oyun', bu söz coğrafyamızı ve kültürümüzü yansıtır” dedi.
Çeşitli sebeplerle bugün dünyada yaklaşık bir milyar insanın aç olduğunu, ancak bu açlığın nüfus artışı ve küresel değişimlerden kaynaklanmadığını ifade eden Bakan Eker, “Yeryüzünde yeteri kadar gıda bulunuyor. Ancak ticari politikalar, ekonomik istikrarsızlıklar ve bunları doğuran siyasi istikrarsızlıklar, dünyadaki gelişmeler, petrol fiyatları ile oynanması, müdahaleler, kuşkusuz başka sebeplerle bazı ülkelerin gıdaya ulaşımında ciddi sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.
Bakan Eker, dünyada 2010 yılında sebebi henüz anlaşılamayan bir nedenle gıdada ciddi bir fiyat artışı yaşandığını, gıdaya kolay ulaşamayan ülkelerin ithalat yaptığını, birçok ülkenin açlık sıkıntısı yaşadığını, bundan da en fazla yaşlılar, kadınlar ve çocukların etkilendiğini bildirdi.
Açlık sorununun güven ortamını da tehdit ettiğini dile getiren Bakan Eker, ''Eğer yer kürede 1 milyar insan aç ise geride kalan 6 milyar için o küre güvenli yer olmaz. Vicdan açısından söylemiyorum, güvenlik stratejisi açısından da bunun öneminin kavranması gerektiğini ifade etmek istiyorum'' dedi.
Bakan Eker, Türkiye'nin tarım ülkesi olarak bilinmesine rağmen 2006 yılına kadar bir tarım kanunu olmadığını, Cumhuriyet’in kuruluşundan 83 yıl sonra kendilerinin bu kanunu çıkardıklarını söyledi.
Türkiye’nin tarımsal hasılasının son dokuz yılda 3 kat arttığını belirten Bakan Eker, “Aldığımız tedbirler, uyguladığımız stratejiler ve değiştirdiğimiz destekleme politikaları ile Türkiye tarımı, 23 milyar dolarlık tarımsal hasıladan 62 milyar dolarlık hasılaya ulaşarak Avrupa’nın birinci, dünyanın yedinci sırasına yükseldi” dedi.
“Türkiye un ihracatında dünyada birinci sırada”
TÜİK’in verilerine göre, bugün Türkiye'de 35 milyon ton hububat üretimi yapıldığını ve bunun 21.8 milyon tonunu buğdayın oluşturduğunu vurgulayan Bakan Eker, ''Türkiye'nin toplam tüketimi 18 milyon ton, üretim ise 21.8 milyon ton. Dolayısıyla 3 milyon ton fazlalık var, bunu da ihraç ediyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin 2002 yılında buğday ihracatında 12'inci sırada yer aldığını açıklayan Bakan Eker, 2005 yılından itibaren alınan tedbirlerle Türkiye'nin 2011 yılında dünyada buğday ihracatında birinci ülke konumuna ulaştığını bildirdi.
Bakan Eker, Türkiye'de bazı sektörlerde cari açık yaşanırken, tarımda ise dış ticaret açığı veren değil, dış ticari fazlası olan bir dönem yaşadığına işaret etti.
“Günde 5,9 milyon ekmek israf ediliyor”
Buğdayın kalite ve verimlilik açısından çok iyi bir düzeyde olduğunu kaydeden Bakan Eker, ancak içindeki proteinler, besin kaynakları açısından da zenginleştirilmesi gerektiğini ve bunun için de Bakanlık olarak AR-GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini bildirdi.
Ekmeğin insanların hayatındaki en önemli sembol olduğunu dile getiren Bakan Eker, bu nedenle tüketiciler açısından sağlıklı olması, içindeki yararlı besin elementlerinin yüksek olması gerektiğini belirtti.
Gerek dünyada gerekse Türkiye'de önemli sorunlardan bir tanesinin de israf olduğuna işaret eden Bakan Eker, ''Bakanlık olarak yaptığımız araştırmada Türkiye'de çok büyük israf olduğunu tespit ettik. Günlük olarak 101 milyon adet 250 gramlık ekmek üretiliyor, günde 5.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Bu miktar 1500 ton ekmek demek. Yıllık yaklaşık 550 bin ton israf demek. Bunun değerine baktığınızda bir yılda ihraç ettiğimiz buğday kadar ekmek israf ediyoruz'' diye konuştu.
Bu durumun karlı bir iş olmadığını ve dini inanca göre de uygun olmadığını ifade eden Bakan Eker, bu konuda da ilgili kurumların üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerini istedi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52