Denizin bereketini arıyorlar!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, denizin bereketini artırmanın yollarını araştırdıklarını söyledi.

Denizin bereketini arıyorlar!
İstanbul Su Ürünleri Hali'nde ilk kez düzenlenen 'lüfer bayramı'nın açılış törenine katılan Bakan Eker, hükümetin bir balıkçılık politikasının olduğunu belirterek, "Denizlerde balığın yuvasını yıkan değil yuva yapan yeni projeler geliştiriyoruz." diye konuştu.
Kaçak ve yasal olmayan yollardan yapılan balık avcılığının önüne geçmek ve deniz ürünlerine ilgiyi arttırmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen lüfer bayramı, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı açılış töreni ile başladı. Kumkapı'daki su ürünleri halinde 14-15 Ekim tarihleri arasında kutlanacak bayram etkilileri kapsamında çeşitli yarışmalar düzenlenecek. Ayrıca konferanslarla da balıkçıların sorunları tartışılacak.
Lüfer bayramının ilk gününde balık esnafı ile birlikte olan Tarım Bakanı Mehdi Eker, balıkçılara müjdeli haberler verdi. Hükümet olarak balıkçılık konusunda bir politika geliştirdiklerini aktaran Eker, "Denizin bereketini artırmanın yollarını arıyoruz." dedi. "Denizlerimizde balıkların yuvasını yıkan değil balığa yuva yapan yeni projeler hayata geçiriyoruz." diyen Eker, "Bu amaçla Edremit körfezinde balıkların yumurtlaması için 3 bin 600 yuva bıraktık. Deniz ürünlerinin varlığını nasıl arttırabiliriz, bunun yollarını arıyoruz. Bunun yanı sıra kültür balıkçılığını geliştiriyoruz." şeklinde konuştu.
Konuşmasında lüfer bayramını çok anlamlı bulduğunu ifade eden Bakan Eker, "Dünyada lüfer balığının büyük bir kısmı Akdeniz, Ege ve Marmara hattında avlanıyor. Bu balık avcılının yüzde 80'ni bizim sularımızda yapılıyor. Dolayısıyla bunu korumakta bize düşüyor. Gelecekte torunlarımızın lüfer yiyebilmesi için bunu el birliği ile yapmamız gerekiyor." dedi.

'BEYLİKDÜZÜ - GÜRPINAR MEVKİİNE İKİNCİ BALIK HALİ YAPILACAK'
Balıkçıların küçük çaplı sorunları olduğun ve bunların farkında olduğunu hatırlatan Eker, Beylikdüzü-Gürpınar mevkiinde ikinci bir balık halinin yapılacağını söyledi. Yeni su ürünleri halinin daha geniş bir alanda ve daha modern bir altyapıyla İstanbullulara hizmet edeceğini belirtti.
Konuşmasının ardından balıkçılarla sohbet eden Bakan Eker, bir kasa lüfer balığının açık artırmayla sattı. Bakan Eker'in 20 TL'den başlattığı lüfer kasası 66 TL'ye satıldı.
Öte yandan, Esenler'de pazarlarda tezgah açmalarına izin verilmediğini belirten bir grup esnaf pankart açarak Bakan Eker'den yardım istedi. Balıkçıların pankartını gören Eker,"Her şeyin farkındayım, sorunlarınızı çözeceğiz" dedi. Bakan Eker, törenin ardından balık halinden ayrıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52