Cüzdan boşaldıkça göbek büyüdü!

OECD'nin araştırmasına göre, geliri azalan aileler fast-food'la beslenince Avrupa ve ABD gibi ülkelerde obezite patlaması yaşandı.

Cüzdan boşaldıkça göbek büyüdü!
Ekonomik krizin sanıldığının aksine insanları zayıflattığı görüşü yalanlandı. OECD'nin (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) hazırladığı rapora göre, 2008'de yaşanan kriz cüzdanları boşaltırken, göbekleri şişirdi. Topluluğa üye ülkelerdeki insanların yarısından fazlası obez veya fazla kilolu. Araştırma, ekonomik krizden daha fazla etkilenen ülkelerde aşırı kilo probleminin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Amerika gibi ülkelerde de eğitimsiz ve alt gelir grubunda obezite oranının yükseldiği belirlendi. Fiscal Studies'in araştırması da global krizde Amerikalılar'ın gıda harcamalarında yüzde 9 azalma yaşanırken, aldıkları kalori oranının yüzde 5 arttığını ortaya koydu. Krizin vurduğu vatandaş bütçesini denkleştirebilmek için ilk etapta, sebze ve meyve gibi sağlıklı besinleri tüketmeyi azalttı. Bu da protein değeri düşük olan fast-food ürünlerinin tüketimi artırdı. Obezitenin artmasındaki bir diğer önemli etken ise işsiz kalan bireylerin daha az hareket etmesi. Araştırmalara göre, işsizlik oranındaki yüzde 1 artış, meyve-sebze tüketimini yüzde 5.6 düşürüyor.

TÜRKİYE 11'İNCİ SIRADA
Halkın yüzde 22.3'ü obez olan Türkiye'de kadın ve erkek arasındaki oran farkı dikkat çekici. Kadınlarda obezite yüzde 30'ken erkeklerde 15. OECD'ye üye 34 ülkenin yer aldığı listede Türkiye 11'inci sırada. Listenin zirvesinde ise Amerika var. En 'zayıf ülkeler' ise yüzde 2'lik obez oranıyla Çin ve Hindistan. Ekonomik krizin en çok etkili olduğu Yunanistan ise yüzde 20 ile 14'üncü sırada. Fransa, Meksika ve İsviçre gibi ülkelerde obezite oranı kriz döneminde yüzde 3 oranında arttı. 

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 14:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52