Bigadiç’in yüz yıllık helvası

Bigadiç'te 100 yılı aşkın süredir aynı teknikle üretilen helva, doğallığı ve eşsiz lezzetiyle ilgi çekmeye devam ediyor.

Bigadiç’in yüz yıllık helvası
Bigadiç ilçesinde 100 yılı aşkın süredir aynı teknikle üretilen helva, doğallığı ve eşsiz lezzetiyle vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Çifte kavrulmuş susamdan şeker kullanılarak üretilen helvanın tadını bilenler ve duyanlar, kilometreleri aşıp Bigadiç'e geliyor.

İlçede oldukça mütevazı 10 metrekarelik dükkânda helva satan Ali İhsan Eröz, Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduğunu belirterek, beşinci kuşak olarak helvacılığa devam ettiğini söyledi.

Dedelerinden kalma tekniği 100 yılı aşkın süredir bırakmadıklarını, doğallıktan uzaklaşmadıklarını ifade eden Eröz, "Gelişen teknoloji ve üretim alışkanlıkları birçok ürüne mısır şurubunu soktu. Kapımızdan bugüne kadar glikoz ya da mısır şurubu hiç girmedi, girmeyecek" dedi.

Ürünlerinde yerli susam kullandıklarını vurgulayan Eröz, şunları kaydetti:
"Bu işin ustası babam. Hem babama yardım ediyorum hem de üretimini öğreniyorum. Fabrikasyon bir üretim değil, evimizde tamamen doğal. Tonlarca bir üretimden de söz etmiyoruz. Damak tadına hitap eden asırlık lezzeti bozmayacak ölçüde, miktarda üretim yapıyoruz. Çifte kavrulmuş susamı çöven suyuyla yoğurup şekerle tatlandırıyoruz. Aslında buradaki sır, ham maddelerde doğallığı seçmemizde gizli."

Eröz, ürünlerinin diğer tahin helvalarına oranla daha farklı bir renk ve lezzete sahip olduğunu anlattı.

Bu lezzeti bilenlerin, kilometrelerce yolu aşıp Bigadiç'e helva satın almaya geldiğine dikkati çeken Eröz, "Yaz aylarında Edremit Körfezi'ne tatile gelenler, geri dönüşlerinde mutlaka helva alır. Kışın soğukta daha fazla tüketiliyor ancak yaz aylarında da sıcak diye talep düşüklüğü olmuyor."

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 14:34

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52