Patatesin başkenti altyapı kurbanı!

Türkiye patates üretiminin yaklaşık üçte birini tek başına üreten Niğde'de, patatesle ilgili hemen hiç bir yatırımın yapılmadığı iddia edildi. İşte çarpıcı iddialar...

Patatesin başkenti altyapı kurbanı!
Türkiye patates üretiminin başkenti olan Niğde’de patates ile ilgili alt yapının olmadığı iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan ziraat mühendisi Rasim Yılmaz, Türkiye’de 6 tane Patates Üreticiler Birliği'nin olduğunu, ancak Niğde gibi patates cenneti olan bir yerde 1 tane bile olmadığını söyledi.

Niğde’de genel olarak patates ile ilgili büyük eksiklikler olduğunu belirten ziraat mühendisi Rasim Yılmaz, “Sıfır tohumun temini için de dışa bağımlıyız bu nedenle de dolar ve euroya bağlı. Dövizlerin son zamanlardaki yükselişleri de tohumların fiyatlarını artırdı” dedi.

Yılmaz, “Niğde’de Patates tohumluğu üreten firma yok. İkincisi patates bu yıl iyi fiyatlara satılıyor. Sertifikalı patates normal ürünün iki katı fiyatına gider her yıl. Bu yıl patates çiftçi arkadaşların yüzünü güldürdüğü için tohum da pahalandı. Sıfır tohumun temini için de dışa bağımlıyız. Bu nedenle de dolar ve euroya bağlı. Dövizlerin son zamanlardaki yükselişleri de tohumların fiyatlarını artırdı. Genellikle Hollanda’dan ve bir çok ülkeden temin ediyoruz. Niğde Patates Enstitüsü'nün ve Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi'nin patates tohumuyla ilgili çalışmaları var. Milli Patates tohumlarımız birkaç yıl içerisinde Niğde’de üretilmiş olacak ve Niğdeli çiftçiler olarak kendi tohumumuzu üreteceğiz” diye konuştu.

İstatistiklerle açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Türkiye’de 4.5 milyon ton patates üretimimiz var, Niğde’de ise 1.5 milyon ton üretiyoruz. Niğde’de patates tarımı ile ilgili alt yapı yok, yani endüstri yok. Tohumluk patates üreten firma sayısı Türkiye’de 43 tane ama Niğde’de yok. Dondurulmuş patates fabrikası Türkiye’de 7 tane ama Niğde’de yok. Patates cips fabrikası Türkiye’de 4 tane, Niğde’deki sayısı sıfır, un, püre, nişasta fabrikası 1 tane o da Konya’dadır. Niğde’de maalesef yok. Patates Üreticileri Birliği Türkiye’de 6 tane ama Niğde’de onun da sayısı sıfırdır. Sonuç olarak patates ile ilgili geçmişte birçok ihmallerin olduğunu görüyoruz. Bu istatistikler de TUİK’den alınan resmi bilgilerdir. Niğde için acı bir durum. Patates üretiminde 1 buçuk milyon ton üretimle şampiyon olacaksın ama patates ile ilgili hiçbir alt yapı olmayacak, demek ki siyasiler bu konuya çok fazla eğilmemişler” şeklinde konuştu.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 16:26

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52