Günaydın Et'te tazminat freni!

Günaydın Et'in satışıyla ilgili imzalanan anlaşmaya göre ortaklar aynı alanda beş yıl başka bir yatırım yapmayacak. İhlalin tazminat tutarı ise 50 milyon dolar.

Günaydın Et'te tazminat freni!
Restoran alanının iki yatırımcı ismi Şahenk ve Mansimov’a İki hafta önce hisselerinin yüzde 70’ini satan Günaydın Et, önüne iddialı hedefler koydu. İlk yıl yüzde 100 büyüme planlayan Günaydın Et özellikle yurtdışında etkinleşecek. İmzalanan anlaşmaya göre tarafların aynı alanda beş yıl içinde başka bir yatırıma soyunması halinde 50 milyon dolarlık bir tazminat hakkı doğuyor. Ekonomist'tin haberine göre, Türkiye’nin bir kalemde en büyük restoran işletmeciliği ortaklığına ilişkin  imzalar, iki hafta önce, 4 Şubat’ta atıldı. Türkiye’nin en hızlı büyüyen restoranlarının başında gelen Günaydın Et ’in yüzde 70’i Ferit Şahenk ile Mübariz Mansimov’a satıldı. Şahenk ve Mansimov Günaydın’a eşit oranda (yüzde 35) ortak oldular. Bu hisseler için ise 150 milyon dolar bir yıl içinde taksitler halinde ödenecek.

2.500 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Sektör ilgililerinden kurulan ortaklığa dönük ayrıntılı bilgiler aldık.  Nimet ve İsmet Yalçın kardeşler ile  Cüneyt Asan tarafından kurulan Günaydın Et, son 10 yıldaki performansıyla İstanbul Bostancı’daki küçük et restoranından 50 mağazalık bir güce ulaştı. Bünyesindeki 2 bin 500 kişi çalıştırıyor.  Bakü’deki geçen yıl bir restoran açan işletmenin aynı kentte iki şubesinin inşaatı ise devam ediyor.

DEVLERE RAKİP OLACAK
Taraflar geçen hafta Doğuş’un Maslak Porshe tesislerinde bir araya geldi. Ferit Şahenk’in Londra’da olması dolayısıyla telefon ile katıldığı toplantıda 60 sayfalık sözleşme imzalandı. Bu hafta Salı günü de Ferit Şahenk ve Mübariz Mansimov ile Şaşkınbakkal’daki Günaydın Restoran’da nihai buluşma gerçekleşecek. İlk yurtdışı açılımını Azerbaycan ile yapan Günaydın Et, yeni ortaklıkla önüne iddialı hedefler koydu. ABD ve Avrupa öncelikli pazarlar. Grubun en çok önem verdiği pazarlardan biri de Ortadoğu. İlk yıl içinde restoran sayısında yüzde 100’lük bir büyüme gerçekleşecek. Yani restoran sayısı 50’den 100’e çıkarılacak.

Bu noktada Günaydın’ın hedefleriyle ilgili bir iddialı yaklaşımını belirtmekte de yarar var. Dünyadaki trendleri iyi izleyen taraflar, önlerine Burger King ve Mc Donald’s gibi global devlere rakip olacak bir büyüme planı koyma kararı almışlar. Bu iki devin dünyadaki tartışılan konumları, Günaydın Et’in köfte ve kebap alanındaki etkin çalışmaları için fırsat olarak görülüyor. 60 sayfalık sözleşmede ilginç bir madde de var Günaydın Et’in yönetiminden şirketin kurucu yöneticileri sorumlu olacak.

Beş yıl süre ile taraflardan hiçbiri aynı alanda başka bir proje geliştiremeyecek. Kendileri restoran alanında yatırım yapamadığı gibi birinci derecedeki yakınları da aynı kurala tabi tutulacak. Bu kuralı ihlal eden taraf, sözleşmeye göre 50 milyon dolar tazminat ödeyecek.
haberturk.com

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 17:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52