Başbakan Kırgızistan'da "ete" işaret etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’da Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeleri anlattı. Erdoğan 'et' konusunda işbirliği önerdi.

Başbakan Kırgızistan'da
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan yönetimi ve işadamlarına ekonomi dersleri verdi. Erdoğan, dün Bişkek’te Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından samimi bir şekilde karşılandı.

Atambayev makam aracından inerken Erdoğan’ı ‘Hoşgeldiniz Tayyip Abi’ diye karşıladı. Erdoğan da Atambayev’e ‘Nasılsın kardeşim’ diye sarıldı. Erdoğan, dün Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev ile de bir araya geldi. Erdoğan daha sonra Kırgız Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev ile Kırgızistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Erdoğan forumda şu mesajları verdi:

İKİ SIR KELİME: “Şu iki sır kelimeye çok inandım: Bunun bir tanesi güvendir, bir tanesi istikrardır. Eğer ekonomide güveni ve istikrarı sağlayamazsanız o ülkeye yatırımcı girmez.”

 

Su kaynaklarına vurgu

MEVZUATINIZI DEĞİŞTİRİN: “Uluslararası sermayenin ulusal sermaye ile bütünleşmesi Kırgızistan’ın da sıçramasını getirecektir. Mevzuat değişikliklerine ihtiyaç olabilir. Kırgızistan su kaynaklarıyla bölgenin en zengin iki ülkesinden biri.

Bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir. Kırgızistan’a 100’den fazla iş adamıyla geldik. İki ülkenin iş adamlarının kuracağı ilişkilerle bu adım atılabilir. Türkiye müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra dünyada ikinci. Kırgızistan’ın değişim ve dönüşümü hızla sağlanabilir. Sağlık ve eğitim alanında da işbirliği yapılabilir.”

 

Et projesi gündemde

ULUSLARARASI SERMAYE GELSİN: “Türkiye’ye şu anda yılda ortalama 10 milyar dolar uluslararası sermaye giriyor ama bizden önce 1 milyar doların çok altındaydı. Şimdi Kırgızistan’da da bunu başarmamız lazım ki uluslararası sermaye buraya rahat girsin. Her yönüyle müteahhitlik sektörüyle, finans sektörüyle hepsiyle gelsin girsin. Madencilikle girsin, turizmle girsin, tarımla girsin, hepsiyle girsin. Et noktasında şu anda beraber çalışabiliriz.”

302 MİLYON $ YETERLİ DEĞİL: “İki ülke ticaret hacmi bir önceki yıla göre 90 milyonluk artışla 302 milyon dolara yükseldi. Biz, 302 milyon dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. En kısa zamanda 1 milyar dolarlık hacmi yakalamamız lazım. Bunu yapar mıyız? Yaparız, yeter ki siyasi iradeler olarak bu kararı verelim.”

 

‘Türkiye’yi örnek almalıyız’

Kırgız Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev, milli ekonominin kalkınmasında Türkiye’nin örnek alınması gerektiğini belirtti. Satıbaldiyev, “Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler bizleri de     etkilemeli. Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmalıyız” dedi. Kırgızistan’ın Türk yatırımcılarına açık olduğunu anlatan Satıbaldiyev, “İş Forumu’ndan beklentilerimiz çok büyük. Türkiye ile işbirliğine hazırız. Yatırımı çekmek için hatalarımızı düzeltmeye hazırız” diye konuştu.

 

İkili anlaşmalar imzalandı

Heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ve Kırgızistan arasında hava ulaştırma, turizm, ormancılık alanında işbirliği anlaşmalarıyla TİKA ve Kırgız hükümeti arasında yatırım mutabakat zaptı ve THY ile Kırgız Hava Yolları arasındaki işbirliği protokolü imzalandı.

milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52