ABD’ye ‘Titanic’ benzetmesi!

Nevada Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Berch Berberoğlu, “Eşitsizlik ve işsizlik; küresel krizden çıkışı zorlaştırıyor. Özellikle kapitalizmin kalesi ABD’nin bugünkü hali Titanic gemisinin durumuna benziyor. Yukarıdakiler eğlenirken, aşağıdakiler boğuluyor” dedi.

ABD’ye ‘Titanic’ benzetmesi!
İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından organize edilen “3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi”, farklı ülkelerden çok sayıda akademisyen ve girişimcinin katılımıyla İstanbul Barcelo Eresin Topkapı Otel’de konuklarını ağırlamaya devam ediyor. “Girişimcilik, İnovasyon ve Ekonomik Kalkınma” temalı zirvenin ikinci gününün önemli konukları arasında Nevada Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Berch Berberoğlu, BOYDAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, yemeksepeti.com’un CEO’su Nevzat Aydın vardı.

ABD ‘TITANIC’E BENZİYOR!

Global kriz ortamında girişimciliği ve inovasyonu değerlendiren Nevada Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Berch Berberoğlu, “Eşitsizlik ve işsizlik küresel krizden çıkışı zorlaştırıyor. Özellikle kapitalizmin kalesi ABD’nin bugünkü hali Titanic gemisinin durumuna benziyor. Yukarıdakiler eğlenirken, aşağıdakiler boğuluyor. Refahtan bugün ABD halkının yüzde 40’ı yararlanabiliyor. Onlarda imtiyazlı ve zengin bir sınıf olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ABD’de insanlar Wall Street’e yürüyorlar. Bunlar refahtan pay alamayan çoğunluklardır” diye konuştu. İnavosyon ve girişimciliğin, kar odaklı büyük şirketlerin çıkış noktası olarak sunulduğundan bahseden Berberoğlu, “Büyük ABD şirketleri yenilikçilikten ziyade, tekelleşmeye odaklıdır. Çünkü tekel olursa gücü elinde tutacaktır. Bu yönüyle küresel sermaye için önümüzdeki 10 yıl zorluklarla doludur. Bu bakımdan inovasyon ve yenilikçilik güzel ama, insanların ihtiyacı olan eşit ve adil paylaşımdır” dedi.

AVRUPA’NIN AKSİNE YUNANLILARA DESTEK VERDİK

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, şirketlerinin inovasyonu önemseyen bir yapısı olduğunu belirterek, “Yıllar önce kanepedeki açığı görmüştük. Bizim girişimcilik için cesaretimiz, heyecanımız ve çalışkanlığımız vardı. Bugün yıllık 30 milyon doların üzerinde Ar-Ge yatırımımız oluyor. ABD ve Çinli firmaların taklit ettiği bir marka haline geldik” ifadesini kullandı. Hacı Boydak, Yunanistan krizine de değinerek, “Biz Avrupalı şirketlerin aksine Yunanlı müşterilerimizin limitlerini yükselttik, vadelerini uzattık ve onların yanlarında olduk. Bu yüzden onlar artık Avrupa’dan koptular” diye konuştu.

DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU YERDEYDİM

Rekabetçi ortamda kalıcı olmak için inovasyon içeren atılımlar yapmak gerektiğine dikkat çeken yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın ise; doğru zamanda doğru yerde olmanın önemine değindi. Aydın, “İnternete internet bile denilmediği zamanda şirketimi kurdum ve 2000 yılında ABD’den Türkiye’ye döndüm. Benimkisi yeni bir işti, bilinmeyen bir işti ama farklı bir şeyi yakalamıştım” ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52