Dünya lezzetleri Anuga Fuarı'nda buluşuyor

Türk gıda üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği Anuga Fuarı, Köln'de 5 Ekim'de kapılarını açıyor.

Dünya lezzetleri Anuga Fuarı'nda buluşuyor
Türk gıda üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği Anuga fuarı, 5 Ekim'de açılacak. Ev sahibi Almanya da bu yıl oldukça iddialı. Fuarda özellikle et, süt ürünleri ve unlu mamuller ön planda. Alman Gıda Endüstrisi Birliği'nden (BVE) Stefanie Lehmann, Alman ürünlerinin giderek daha fazla dünya sofralarında yer aldığını belirtiyor.

Lehmann, "En çok ihraç ettiklerimiz et ve et ürünleri ile başta yoğurt olmak üzere süt ve süt ürünleri. Karamelli, çikolatalı birçok şekerlemeye de talep fazla. Tabi ki unlu mamuller ve alkollü içeceklere de" diyor.

Gıda üretimi, Almanya'da dördüncü büyük sanayi kolu konumunda. Stefanie Lehman, yılbaşınan bu yana gıda üreticileri bir önceki yıla kıyasla karını yüzde 3 artırdığını belirtiyor ve ekliyor: "Alman gıda üreticileri, ihracatını giderek artırıyor. İhracatın büyük bir kısmı, yüzde 57'si AB ülkelerine yapılıyor. Fakat Avrupa'daki konjonktürel durum nedeniyle tüketimin yavaşlaması, ihracat eğilimin AB dışına yönelmesine neden oluyor. Özellikle ABD, Rusya ve İsviçre gibi ülkeler başı çekiyor. En hızlı büyüyen pazar ise Asya. Sadece 2012 yılında Çin'e bir milyar euro değerinde gıda ürünü ihraç ettik. Eğilim bu yönde."

Ancak AB üyesi olmayan ülkelerin sıkı ticari koşulları, yeni pazarlara girilmesini engelliyor. Gıda ürünleri güvenliği, etiketleme, son tüketim tarihi gibi konularda ileri sürülen talepleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler karşılamakta güçlük çekiyor. Özellikle Rusya, Alman gıda ihracatçılarının başını ağrıtıyor. Et üreticisi Tönnies'in müdürü Josef Tillmann, kendileri gibi büyük firmaların bile bu konuda sıkıntı çektiğini ancak pes etmeye niyetleri olmadığını belirtiyor.

Tillmann, "Rusya büyük bir pazar. Devasa bir ülke. Fakat özel hijyen kuralları gibi ticari engeller, bazı ülkelerin Rusya'ya ihracatını engelliyor. Bu durumdan kısmen Almanya da etkileniyor ama toplama baktığımızda son yıllarda Rusya ile son derece kapsamlı bir ticaret hacmine ulaştık. Bazı sorunlar yaşasak da Rusya, bizim için çok ilginç ve önemli bir pazar olma konumunu sürdürüyor" ifadelerini kullanıyor.

Süt üretimi
Süt üreticileri de yeni pazar arayışında. Almanya'nın en büyük mandıra işletmesi Deutsches Milchkontor, yılda yedi milyar kilogram sütü işliyor. İşletme karın yüzde 37,5'ini ihracattan elde ediyor. Deutsches Milchkontor'dan Hermann Cordes, özellikle hassas olan süt ürünlerinde bir çok skandalların yaşandığına dikkat çekiyor ve Alman ürünlerinin kalitesiyle şansının yüksek oldğunu söylüyor.

Cordes, "Avrupa'da iklim koşulları, süt üretimine elverişli. Süt üreten çiftçilerimiz iyi eğitimli. Önümüzdeki yıllarda burada süt üretimi artacak ve yeni pazarlar bulmamız gerekecek. Zira Almanya'da süt tüketimi azalıyor. Avrupa'da da sadece bazı ülkelerde tüketimin artması bekleniyor" şeklinde konuşuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52