Çankırı'nın yok olan bağları yeniden kuruluyor

Çankırı'da 30 yıl önce yok olan üzüm bağları hayata geçirilen proje ile yeniden canlandırılacak.

Çankırı'nın yok olan bağları yeniden kuruluyor
Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayata geçirilen "Çankırı İl ve İlçelerine Bağlı Köylerde Organik Tarımın Geliştirilmesine Yönelik Çankırı Organik Sofralık Üzüm Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında" merkeze bağlı Alaçat köyünde 50 dekar alana 7 bin 500 üzüm fidesi dikildi.

Proje sorumlusu Adem Kaya, yaptığı açıklamada, bu bölge toprağının, üzüm için oldukça uygun olduğunu belirterek, "30 yıl önce bu bölgede üzüm bağcılığı yapılıyormuş. 1980 yıllarında bakımsızlık ve filoksera (Bağ biti) nedeniyle bölgede bağlar yok olmuş. Vatandaşlar bu durumu bize bildirdi. Bizde bölgenin toprağının üzüm yetiştiriciliği için oldukça uygun olduğunu gördük. Yok olan bağları yeniden canlandırmak için hazırladığımız projeyi uygulamaya koyduk" dedi.

Proje kapsamında bölgete alfons, razakı, horoz karası ve italia cinsi olmak üzere 7 bin 500 üzüm fidesi diktiklerini ifade eden Kaya, bu fidanların kuraklığa karşı en dayanıklı tür olduğunu vurguladı.

Kaya, fidanların 2015 yılında ürün vermesini beklediklerini belirterek, "Ürün almaya başladıktan sonra dekar başı 500-600 kilogram üzüm rekoltesi bekliyoruz" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52