Topraklarımız doğal gen bankasıdır

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, binlerce endemik bitkinin yetiştiği Anadolu topraklarına sahip çıkmanın önemini şu sözlerle anlattı: "Sağlıklı beslenme, sağlıklı ruh yapısına sahip olmamızda etkili olacaktır."

Topraklarımız doğal gen bankasıdır
Gıdavitrini - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı ünlü tabip Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, binlerce endemik bitkiye evsahipliği yapan Anadolu topraklarında yaşamanın bir üstünlük değil, ayrıcalık olduğunu söyledi.

Sağlıklı beslenmenin, sağlıklı bir ruh yapısına sahip olmamızda etkili olacağını ifade eden Saraçoğlu, "Anadolu toprakları; üzerinde yetişen birçok endemik meyve, sebze, baharat, tıbbi bitkiler ve türleri için bir gen bankasıdır. Dünyada birçok ülkede aynı bitkiler de yetişmektedir. Fakat Anadolu’nun farklı bölgelerinde dahi hava, su, toprak ve biyolojik çeşitlilik yapısının özelliklerinden dolayı doğal ürünlerde zenginlik söz konusudur. Topraklarımız üzerinde yetişen tıbbi bitkilerimizin destekleyici ve önleyici gücüyle başka hiçbir ülkenin aynı tür şifalı bitkisi boy ölçüşemez” dedi.

Türkiye'nin doğal penceresi açılıyor
14-17 Nisan 2016 tarihleri arasında ‘Antalya Expo Center’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı ‘Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri’ etkinlikleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tanıtıldı.
14-17 Nisan 2016 tarihleri arasında ‘Antalya Expo Center’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı ‘Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri’ etkinlikleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tanıtıldı. ANTALYA DOĞAL’2016 dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ‘EXPO 2016 ANTALYA’nın hemen öncesinde başlayacak. Etkinliklere yurtiçi katılımcılar ile birlikte, ABD, Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Uzak Doğu, Afrika ve daha pek çok bölge ve ülkeden standlı katılım bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu başkanlığında gerçekleştirilen tanıtım toplantısında ANTALYA DOĞAL’2016 hakkında bilgi verildi. Prof. Dr. Saraçoğlu yaptığı açıklamada, “Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir ruh yapısına sahip olmamızda da etkili olacaktır. Verimli Anadolu topraklarının kıymetini bilmeli ve ona sahip çıkmalıyız. Bu topraklarda yaşamak bizim üstünlüğümüz değil ayrıcalığımızdır. Anadolu toprakları; üzerinde yetişen birçok endemik meyve, sebze, baharat, tıbbi bitkiler ve türleri için bir gen bankasıdır. Dünyada birçok ülkede aynı bitkiler de yetişmektedir. Fakat Anadolu’nun farklı bölgelerinde dahi hava, su, toprak ve biyolojik çeşitlilik yapısının özelliklerinden dolayı doğal ürünlerde zenginlik söz konusudur. Topraklarımız üzerinde yetişen tıbbi bitkilerimizin destekleyici ve önleyici gücüyle başka hiçbir ülkenin aynı tür şifalı bitkisi boy ölçüşemez” ifadelerine yer verdi.

DOĞAL’2016 Genel Koordinatörü ve Doğal-Der Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman Antalya’da planlanan etkinliklerin önemi hakkında bilgi verdi. Prof. Karaman, “Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşması toplumu bu konuda daha bilinçli ve seçici olmaya teşvik edecektir. Bireylerin bölgelere ve yaşam koşullarına göre bilinçli sağlıklı yaşam davranışlarını alışkanlık haline getirmeleri ise ilgili sektörlerin mevcut çalışmalarını buna göre revize etmelerini sağlayacaktır” dedi.

Toplantıya katılan TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Uzm. Ecz. Lütfiye İ. Ceritoğlu Kurt ise yaptığı açıklamada, “Tıbbi ve aromatik bitkiler Osmanlı’dan beri kullanılagelen geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile çağlara imza atmış ve şifa kaynağı olmuştur. Bu bitkiler günümüzde de sağlık uygulamaları ve ülkemiz ekonomisi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu alanda halen ciddi bilgi kirliliği ve uygulamada yanlışlıklar söz konusu olup, eğitim, istihdam ve denetim konularında atılması gereken önemli adımlar bulunmaktadır” dedi. Kurt, bu konuyu çok önemsediklerini ve yakın zamanda konuyla ilgili olarak TBMM’ye bir önerge de verdiklerini belirterek, bu alanda farklı disiplinleri bir araya getiren DOĞAL’2016 hazırlık çalışmalarında yer almaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı ise tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticileri ve bunları pazara sunan yatırımcıları desteklediklerini, önümüzdeki süreçte de bu konuda TKDK olarak hem yetiştiricilerin eğitimlerini desteklediklerini ve hem de % 65’e varan hibe desteği sağladıklarını ifade etti.

DOĞAL’2016 Resmi Maskotu Köstebekgiller Ailesi
Toplantıda ANTALYA DOĞAL’2016 resmi maskotu da tanıtıldı. Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam konusunda 7’den 77’ye eğitsel mesajlar veren Köstebekgiller ailesi etkinliklere aktif katılım sağlayacak. Tamamen yerli yapım olan ve özellikle küçük seyircilerin büyük ilgiyle takip ettikleri Köstebekgiller ailesinin her ferdi, DOĞAL’2016 Sağlıklı Nesil ve Sağlıklı Gelecek resmi maskotu olarak görev alacak. 

Toplantıya (soldan sağa) Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı Uzmanı Pınar Demirer, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, TKDK Proje Koordinatörü Orhan Bağlan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, TRT Çocuk Köstebekgiller Yapımcısı Arzu İmamoğlu, DOĞAL’2016 Genel Koordinatörü ve Doğal-Der Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Uzm. Ecz. Lütfiye İ. Ceritoğlu Kurt, A.Ü. Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, T.C. Cumhurbaşkanlığı Danışmanı H.Hümeyra Şahin, Gazi Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Başkanı ve bilim kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan katıldılar.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2015, 12:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52