Pekmez ve pestil üretimi arttı

Gümüşhane 21.Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve Turizm Şenlikleri kapsamında en güzel dut pekmezi ve pestili seçildi.

Pekmez ve pestil üretimi arttı
Haber / Halim Utlu

Gümüşhane 21. Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve Turizm Şenlikleri kapsamında Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Fatih Parkı'nda "En güzel dut pestili ve en güzel dut pekmez yarışması" düzenlendi. Yarışma sonucunda dut pekmezinde Zübeyde Bal ve dut pestilinde ise Gönül Kaya birinci olarak, birer tam altın kazandı.

Pestil, köme, pekmez ve kuşburnu suyu imalatında artış var
Gümüşhane’yle özdeşleşen pestil ve pekmez ürünlerinin tanıtımına katkı sağlanması amacı ile bu yıl 21.si düzenlenen Gümüşhane Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve Turizm Şenlikleri’nde konuşan Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, "Gümüşhane bir tarım şehri olup, tarımsal faaliyetler içeresinde meyvecilik önemli bir yere sahiptir. 1.600 hektar alanda meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ceviz ve dut alanları önemli bir yere sahiptir. Ev ihtiyacına yönelik yapılan meyve üretimi, son yıllarda pazara yönelik yapılmaya başlanmıştır. 
Bu da tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve ham madde ihtiyacından kaynaklanmıştır. Müdürlük olarak kapama ceviz ve dut bahçeleri alanlarını artırarak, ham madde ihtiyacının tamamen ilimizden karşılanması amaçlanmaktadır.
Tarıma dayalı sanayinin lokomotifi olan pestil, köme, pekmez ve kuşburnu suyu imalatında, son yıllarda artış sağlanmıştır. Doğal ürünlerin tüketiminde artış gözlenmektedir.”dedi.

Gümüşhane’ye özgü dut pestili ve dut pekmezi üretiminde küçümsenemeyecek ölçüde katma değer ve istihdam alanı oluşturmak istediklerini anlatan Birşen, festival kapsamında, organizasyonunu yaptıkları "En Güzel Dut Pekmezi ve En Güzel Dut Pestili Yarışması"nın, il ile özdeşleşerek, pestil ve pekmez ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade etti.

TSE'nin kriterlere göre 100 üzerinden değerlendirildi
18 dut pekmezi ve 13 dut pestili ile katılan üreticilerin ürünleri, konu uzmanı üretici ve teknik elemanlardan oluşan jüri üyeleri tarafından Türkiye Standartları Enstitüsünün (TSE) renk, tat, koku, kıvam, temizlik, elastikiyet, dane dağılımı ve incelik gibi kriterlere göre 100 puan üzerinden değerlendirilerek, dereceye girenler açıklandı. 

Üreticilerin ürünleri, 2015'ten itibaren Belediye tarafından alınacak
Yarışmada, dut pekmezinde aynı aileden yarışmaya giren Zübeyde Bal birinci, Rafet Gürsel Bal ikinci, Ümeyir Bal üçüncü olurken, dut pestilinde ise Gönül Kaya birinci, Derya Kaya ikinci ve Rumeysa Bal üçüncü oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın ödül olarak verildi. Yarışma sonunda konuşan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, ev ekonomisini harekete geçirmek için yarışmaya katılan tüm üreticilerin ürünlerini, 2015 yılından itibaren Belediye olarak alacaklarını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 11:07

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52