Bakan Eker'den hekimlere "özür" çağrısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Doktorların ve diyetisyenlerin yumurta, tereyağı ve kırmızı ete bir özür borcu var" dedi.

Bakan Eker'den hekimlere
GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırşehir heyetini kabulünde, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin çok büyük etkisinin olduğunu belirterek, "Doktorların ve diyetisyenlerin yumurta, tereyağı ve kırmızı ete bir özür borcu var" dedi.
Bakan Eker, Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ve üretici birlikleri temsilcileri, Ziraat Odası Başkanları, büyük çaplı hayvancılık ve tarım işletmeleri bulunan üreticilerin bulunduğu heyeti makamında kabul etti. Kırşehir'in tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarının ve taleplerinin masaya yatırıldığı toplantıda Bakan Eker, kendi dönemlerinde hayvancılıkta sistem değişikliğine giderek hayvansal üretim faaliyetlerini Türkiye coğrafyasına uyumlu hale getirdiklerinin altını çizdi. Kırşehir'in de dahil olduğu Orta Anadolu coğrafyasının koyun yetiştirmeye uygun olduğunu söyleyen Bakan Eker, bu nedenle kendi dönemlerinde hayvancılığa özel bir önem vererek tarımsal desteklemeler içinde hayvancılığın payını yüzde 4'ten yüzde 31'e çıkardıklarını ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2006 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına aldıklarını anlattı. Ülke genelinde hayvan hastalıkları ile mücadele ve aşı programlarının etkin bir şekilde uygulandığına ve aşının ücretsiz olduğuna  dikkat çeken Bakan Eker, üreticinin ödediği paranın sadece aşı uygulayıcılarının aldığı risk karşılığı olduğunu kaydetti.
Büyükbaş hayvancılık yapacak olanların maliyetleri düşürmek için ölçeği büyütmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, hayvancılık ve bitkisel üretim için makine ekipman desteği ile; süt sağımdan balya makinasına, yem karma makinasından meyve hasadına kadar yaklaşık 40 çeşit makinaya destek verdiklerini ifade etti.  
Konuşmasında, 1984 yılında yapılan ilk hayvan sayımına göre 12 milyon 400 bin olan büyükbaş hayvanların sadece yüzde 3'nün kültür ırkı olduğunu belirten Bakan Eker, bugün ise 14 milyon büyükbaş hayvan varlığının yüzde 40'nın kültür ırkı, yüzde 60'nın ise melez olduğunu kaydetti.  Verimlilik için "eti etçi ırktan, sütü sütçü ırktan almak gerektiğini hatırlatan Bakan Eker, bölgesel kalkınma projelerinin bu anlamda önemli olduğunun altını çizdi.

DİYETİSYENLERE ÖZÜR ÇAĞRISI
Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği temsilcisinin koyun eti tüketiminin azalmasında, doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının çok etkili olduğunu söylemesi üzerine Bakan Eker, bir dönem doktorların ve diyetisyenlerin "Tereyağı yiyenler kalp hastası olur" dediğini söyledi. Yıllarca kamuoyuna yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek, vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olunduğunu vurgulayan Bakan Eker, son yıllarda ise geçmiş yılların aksine bu yiyeceklerin masum olduğunun açıklandığını ifade etti. Yumurtanın kolesterolü yükseltmediğinin son yıllarda açıklandığını söyleyen Bakan Eker, "Bu nedenle bazı doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var" dedi.
Hayat tarzının ve şehirde yetişen çocukların damak tadının değiştiğini söyleyen Bakan Eker, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının çok büyük etkisinin olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 13:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52