Bursa denilince akla Siyah İncir geliyor

Müsiad Gıda Tarım Hayvancılık Sektör Zirvesi Bursa da yapıldı. Zirvede gıda ve tarım dünyasını yakından ilgilendiren önemli konular gündeme taşındı.

Bursa denilince akla Siyah İncir geliyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez ve Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Tarımda Türkiye’nin Yükselen Değerleri Dünyanın İncisi Bursa Siyahı’ konulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Zirvesi, sektör temsilcileri, incir yetiştiricileri, akademisyenler ve Bursa protokolünün katılımı ile gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, ‘Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır’ dedi. 

“Bursa’nın toprakları MÜSİAD gibi derneklerin yardımıyla eski haline dönecektir”
Bursa Siyah İncirinin enine boyuna masaya yatırıldığı zirvenin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Bursa Siyah İnciri’nin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek,  “İnsan yamalı elbise ve yırtık çorapla geziyor ama aç gezemiyor. Allah’ın Kuran-ı Kerim’de övdüğü incir meyvesini gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Kestane, şeftali ve armuttan sonra Bursa denilince akla gelen en önemli meyve incirdir. Bursa’nın toprakları oldukça verimli fakat günümüzde bakımsız kaldılar. İnşallah MÜSİAD gibi derneklerimizin katkılarıyla eski haline gelecektir. Türkiye’nin önümüzde çok önemli hedefleri var. Bunlara ulaşmak için bizler de yoğun çaba sarf ediyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, ülke ve Bursa ekonomisine yararlı olacak her türlü konuda işadamlarının yanında olacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Bursa iyi bir sanayi şehri fakat çok büyük bir tarım şehridir”
Türkiye’nin çok önemli bir tarım ülkesi olduğunu dile getiren Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da, “Ülkemiz, yaklaşık 77 Milyon insanımızın ve 35 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılayan ve 192 ülkeye bin 681 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülkedir. Türkiye`de otomotiv sektörü, 21 milyar dolarlık ihracatı ile 1 milyar dolarlık katma değer sağlarken, tarım sektörü 17,7 milyar dolarlık ihracatıyla, tam 17 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Yani otomotiv sektörünün, ülkemize tarımsal ihracat kadar katma değer yaratabilmesi için, 340 milyar dolarlık ihracat yapması gerekmektedir. Bu rakamlar da bizlere, tarım sektörünün ve sektörde şehrimizin önemini açıkça göstermektedir. Bizim şehrimiz tüm paydaşları ile bir bütün olarak çalışmayı başarabilen ender şehirlerden biridir. Bunu neden söylüyorum, çünkü bunu daha önce ‘Bursa Siyahı İncir’ ile kanıtladık. Bursa Siyahı İncir, Ülkemizi marka haline getiren ve uluslararası meyve pazarında Türkiye`nin rakibi olmayan tek üründür. Ülkemizin yapmış olduğu toplam incir ihracatının yüzde 60`ını Bursa Siyahı İncir tek başına oluşturmaktadır. Valiliğimiz tarafından 2010 yılının ‘Bursa Siyahı İnciri’ yılı ilan edilmesiyle başlayan ve tüm şehirde ayrı bir sinerji yaratan bu durum, Bursa Siyahı`nın tüm dünyada tanınmasına, bir marka olabilmesine katkı sağlamıştır. Ve sonuç olarak Bursa olarak bizler bunu başarabildik ki; bugün İngiliz Kraliyet Ailesi bile, Bursa Siyahın`dan şifa bulmaktadır. Bursa iyi bir sanayi şehri fakat çok büyük bir tarım şehridir. Her şehir markaları kadar zengin, ürettiği kadar söz sahibidir” dedi.
“Bursa denilince akla Siyah İncir geliyor”
Bursa denilince akla gelen en önemli ürünlerden birinin Bursa Siyah İnciri olduğunu söyleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ise, “Coğrafi ve ekolojik konumu nedeniyle çok önemli bir yerde olan Bursa’mızın, uzun raf ömrü, iri ve albenili yönüyle siyah inciri, kestane ve şeftaliden sonra akla gelen en önemli üründür. Dünyanın önde gelen ülkelerine ihracatı gerçekleştirilen siyah incir, dünyanın en kaliteli inciri olarak dünya pazarlarında yer almaktadır. 2023 yılında ekonomisi büyük ilk 10 ülke arasında yer almak istiyorsak, tarımda da AR-GE ve inovasyona yönelmeliyiz. Ülkemizin ciddi lezzetlerinden olan Bursa Siyah İnciri, sektörün gelişmesi ve verimliliğin artmasıyla hak ettiği yeri daha da ileri taşıyacaktır” dedi.

Tarımsal ihracat 6 yıldır kesintisiz büyüyor
Ülkemizin son yıllarda çok hızlı bir yükselme kaydetmekte ve önemli hedefler ortaya koymakta olduğunu vurgulayan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise, “Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında bulunmak, onlarla yarışmak, Türkiye’yi önemli yerlere taşımak, iktidarın ve muhalefetin önemli bir hedefidir. Son 10 yılda tarımsal ürün ihracatında 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıkan bir ihracatımız var. 6 yıldır üst üste büyüyen tarımsal ihracatımızın bizleri oldukça mutlu ettiğini belirtmek istiyorum. Kuru üzüm, kuru kayısı ve incirde rekor kıran Türkiye, çok verimli topraklara sahiptir. Birbirinden güzel ürünler yetiştiren sayılı ülkelerden birisi konumunda olan bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.

“2023’de tarımdan 100 milyar dolar ihracat geliri elde edilmelidir”
Dünyanın incisi ve parlayan yıldızı incirin Bursa’da yetişmekte olduğunu da sözlerine ekleyen Çepni, “İncir, bugün Bursa’ya 40 milyon doları geçen bir ihracat katkısı yapıyor. Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır. Bizleri şehrin ışıkları pırıl pırılken, köyün ışıkları da yansın istiyoruz. Oranın ışıkları yandığı zaman şehir daha iyi parlayacaktır. Gençlerimizin, cazibesini yitiren topraklarımıza dönüp bakmasını istiyoruz. Köyün ışıklarının yakmanın yolu topraklarımızda yetişen ürünlerimizin değerli olduğunu gençlere anlatmaktan geçiyor. Bu imkânları iyi değerlendirmeliyiz. Endonezya’da çok ciddi tarımsal ürünlerin olduğunu ama 10 milyar dolar un ithal ettiğini gördük. Türkiye, 2023’de en az 100 milyar dolar tarımdan ihracat geliri elde etmelidir. Tarımsal ürünlerin bir taklidi yok. Bu toprak nerede değerliyse o ürün orada yetişebiliyor. O yüzden bu toprakların yetiştirdiği her şey güzel” ifadelerini kullandı.

Bursa siyahı hak ettiği yeri de aşacaktır
Gıda sektörünün insan hayatı için büyük önemi olduğunu belirten MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan ise, “İnsan hayatını yakından ilgilendiren gıda sektörü çerçevesi içerisinde gerçekleştirilen bütün organizasyonlar ülkenin ivme kazanması ve insan sağlığı içindir. Türkiye’de de kurum ve kuruluşlar bu bağlamda bölgelerinde proje üretiyorlar. Yetkili kurumlar ve paydaşları bu ivmeyi kazandırmak için çalışıyorlar. MÜSAİD olarak, Bursa’da 200 bin ton üretilen çileğin yüzde 70 kayba uğraması konusuna duyarsız kalamadık ve 3 yıllık bir proje hazırladık. Bu proje ile kaybı önce yüzde 50 azaltacak daha sonra da tamamını ortadan kaldıracağız. Çilek konusunun ardından bu yıl da siyah incirini tartışmak istedik. İncirde konuyu ciddi şekilde ele alan kişilerle bazı sıkıntıları birlikte dile getirmeyi düşündük. İnşallah bugün bu konuyu masaya yatıracağız. Bursa siyahının hak ettiği yerinde üstüne çıkmasını sağlamak için MÜSİAD Bursa Şubesi olarak çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Panelde Bakanlık Yetkililerinden Önemli Açıklamalar
MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak’ın Moderatörlüğünü yaptığı panelde, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanı Mehmet Lokman Ramazanoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ve Mevsim Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu Bursa Siyah İnciri’ni masaya yatırdılar.

2014 yılında 43 milyon dolarlık İncir ihracatı
UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı panelde yaptığı sunumunda, 2010 yılının Bursa Siyah İnciri yılı ilan edilmesiyle iyi bir ivme kazandığını ifade etti. Bursa Siyah İnciri’nin önemi ve ihracatı ile ilgili bilgiler veren Dr. Çalı, Türkiye’nin uygun iklim koşulları ile verimli toprakları sebebiyle meyve ve sebzenin çok fazla üretilebilmesine imkân verdiğini söyleyerek, Türkiye’nin dünyada 4’üncü büyük yaş meyve sebze üreticisi olduğunu dile getirdi. İncir, kayısı, kiraz ve ayvada dünya üretiminde Türkiye’nin lider olduğuna dikkat çeken Dr. Çalı, Türkiye’nin 2.349 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı olduğunu söyleyerek, bu ihracatın yarısına yakınının narenciyeye ait olduğunu belirtti.
Bursa’da yıllık 25 bin ton incir üretimi olduğunu kaydeden Dr. Çalı, İncirin 2014 yılında Bursa’da yaklaşık 43 milyon dolar ihracatı olduğunu söyledi. Türkiye üretiminin 300 bin ton olduğunu da vurgulayan Dr. Çalı, “İncir besin değerleri bakımından da önemli bir meyvedir. 1990 yılında tarım bakanlığı tarafından incirin Bursa Siyahı olarak tescil edilmesinin ardından Bursa’da 40 kadar köyde incir yetiştirilmeye başlamıştır” diye konuştu. 2009 yılında turunçgil hariç Türkiye meyve ihracatında 4’üncü sırada olduğunu da hatırlatan Dr. Çalı, Bursa’da Ethephon hormonu ile ilgili 2012 yılında bir çalışma yaptıklarını da sözlerine ekleyerek, rekabetin zararlı bir madde ile sağlanamayacağını dile getirdi.

Ürettiğiniz değil, sattığınız ürün sizindir
Dünyada incire olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise, incirde takdire şayan bir ihracat yapıldığını dile getirerek, Dünyada incirin önemli bir pazarın olduğunu söyledi. Bakanlık olarak 17 tane ürünü ciddi olarak desteklediklerini belirterek, bunların yanı sıra 150 ürünün de takip altında olduğunu vurguladı. Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan yeterli ve güvenli gıda konusunda bakanlık olarak yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Sığırcı, konusunun gerçekleşmesinden sonra incir bahçelerinin desteklendiğini de ifade etti. Siyah incirin pazarlama ayağının da büyük önemi olduğunu söyleyen Sığırcı “Ürettiğiniz değil, sattığınız ürün sizindir” dedi. Siyah incirin tamamıyla ihracata yönelik yapıldığını da sözlerine ekleyen Sığırcı, ihracata yönelik çeşitlerin artırılması gerektiğini de vurguladı.

“Tarım toprakları üzerine yapılan yapılar üretime zarar veriyor”
Mevsim Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu da, gıda pazarlaması ve tarım ürünlerin pazarlamasında farklılıklar olduğunu açıklayarak, reklamın ayrı bir önemi bulunduğuna dikkat çekti. Pazarlamanın iyi yapılmadığı zaman ürünlerin kaybolma tehlikesine girdiğini söyleyen Kamiloğlu, “Bursa’nın çileği, şeftalisi, kestane şekeri, ipek böceği ve soğanı pazarlama hatası ve bir takım yanlışlar yüzünden kayboldu” dedi. Tarım toprakları üzerine yapılan yapıların üretime çok büyük zararlı olduğunu ifade eden Kamiloğlu, Bursa siyah inciri ile ilgili 2 temel sorun olduğunu belirtti. İncir ihracatı için hiçbir sermayeye ihtiyaç olmadığını da vurgulayarak, ihracatta var olan dengesizliğin ortadan kalkması gerektiğini dile getirdi. Taze ihracatın yanı sıra, dondurulmuş olarak da ihraç ettiklerini belirten Kamiloğlu, ABD, Kore gibi ülkelere dondurulmuş incir ihracatı yaptıklarını açıkladı.
Panelin ardından zirveye destek veren firmalar ve kurumların yanı sıra, panelistlere MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 14:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52