5. Zeytin Hasat Şenliği Akhisar’da yapıldı

Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacına sahip Manisa’nın Akhisar ilçesi bu yıl beşinci zeytin hasat şenliğine ev sahipliği yaptı.

5. Zeytin Hasat Şenliği Akhisar’da yapıldı
Manisa’nın Akhisar ilçesi bu yıl beşinci zeytin hasat şenliğine ev sahipliği yaptı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 900 bin dekar alanda zeytin tarımı yapıldığını belirterek, 246 bin ton üretime sahip olduklarını kaydetti.

Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacına sahip Manisa’nın Akhisar ilçesi bu yıl beşinci zeytin hasat şenliğine ev sahipliği yaptı.

Devlet temsilcileri ve konukların katılımıyla düzenlenen etkinlikler yöredeki üreticilere moral kaynağı oldu.

Festivale konuk olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuşmasında, insan sağlığı ve ülke ekonomisi açısından zeytinyağı tüketiminin her geçen gün arttığını belirterek, "Zeytinyağı her derde şifa, öncelikle buna inanalım sonra da bütün dünyayı buna inandıralım"dedi.

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş festivalde yaptığı konuşmada, Akhisar’ın  zeytinin başkenti olma sıfatını elinde bulunduran ve bu özelliğini her geçen gün daha da pekiştiren bir ilçe olduğunu söyledi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise, 900 bin dekar alanda zeytin tarımı yapıldığını belirterek, 246 bin ton üretime sahip olduklarını kaydetti.

Ülkemizde üretilen 480 bin ton sofralık zeytinin 181 bin tonunun Manisa’da üretildiğine dikkat çeken İl Müdürü Hasan Çebi, “ İlimiz sofralık zeytin üretiminde ülke ihtiyacının yüzde 38’ini karşılamaktadır. Akhisar’da üretilen zeytinin ise neredeyse tamamı sofralıktır. İlimizde 20 milyon zeytin ağacı bulunmakta, fakat 15 milyon ağaçtan verim alınabilmektedir. Geri kalan zeytin ağaçlarımız ise henüz verim çağına ulaşmamıştır” dedi.

Manisa’da üretilen zeytinin büyük bir çoğunluğunun yine ildeki işletmelerde işlendiğine dikkat çeken Çebi şöyle konuştu:
“Manisa’da 226 adet zeytin işleme tesisi ve 113 adet zeytinyağı tesisi bulunmaktadır. İlimizdeki zeytin üretiminin bu denli yoğun bir şekilde olmasının başlıca nedenleri arasında, Bakanlığımızın, Özel İdarelerin ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının vermiş olduğu desteklemeler gelmektedir. Son 10 yıl içerisinde 5 milyonun üzerinde zeytin fidanı Bakanlığımızın Sertifikalı Fidan Desteği Projesi kapsamında dağıtılmıştır.

Manisa’da üretilen zeytinin bir kısmı yurtdışına ihraç edilmektedir. 2012 yılı sonu itibari ile 7 bin ton zeytin ihraç edilmiş olup, zeytinyağı ihracatımız ise her geçen gün artmaktadır.”

Konuşmaların ardından törene katılan heyet, zeytinyağı fabrikasını gezerek, zeytin bahçelerinde dalından zeytin topladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52