Gıda mühendisleri "tüketici zehirleniyor" dedi

Afyon'da yapılan araştırma Türkiye'de infiale neden oldu. Gıda mühendisleri, zehir zemberek bir açıklamayla Bakanlığın tavrını eleştirdi.

Gıda mühendisleri
GIDAVİTRİNİ - Gıda mühendislerinin istihdam problemi devam ederken, gıda kontrollerinin yetersizliği sebebiyle hileli gıda üretimi ve satışının engellenememesi sayısız soruyu da beraberinde gündeme getiriyor.
Gıda mühendislerinin istihdamıyla ilgili gidavitrini.com haber portalımızda geçmişte sayısız haber yayınladı. Fatih Çekirge bile konuyu köşesine taşıyarak çarpıcı ayrıntıları okuyucusuyla paylaşmıştı. TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş gıda mühendisliğiyle ilgili yeni yol haritası teklifinde bulunmuştu. Yine, gıda terorönün son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken Gıda Mühendisi Koray Ferrin, hilenin önüne geçebilmek için gıda mühendislerinin istihdamına dikkat çekmişti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda pek çok kentten gönderilen et ve et ürünlerinde yapılan analizlerde meme, taşlık, kanatlı derisi, dalak, akciğer gibi sakatat bulunması, Türkiye'nin her tarafından büyük tepki çekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, "Gıda mühendisleri işsizliğe, halkımız kandırılmaya ve zehirlenmeye mahkum ediliyor!" şeklinde bir açıklama yaparak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yüklendi.



Gıda mühendisleri işsizliğe, halkımız kandırılmaya ve zehirlenmeye mahkum ediliyor!
Yıllardır, tüketicilerin gıda ürünlerinde özellikle de et ürünlerinde yapılan türlü türlü hilelerle kandırıldığını ifade eden Abdussamed Boyu, şu bilgileri verdi:
"Fırsatçı üreticiler üç kuruş fazla kazanmak uğruna halkımızın sağlığıyla oynadılar, zehirledirler. Bu yaşanan taklit ve tağşiş fark edilince bir takım yasal düzenlemelere başvuruldu, bunlardan biri de et ve et ürünleri ile ilgili yapılan düzenlemeler. 5 Mart 2013 itibariyle yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliğiyle, et ve et ürünlerinde kırmızı et ve kanatlı et karışımı ve et ürünlerine kıkırdak doku, sakatat, kemik unu gibi ürünlerin katılması yasaklandı, ürünlerde tüketiciyi yanıltacak ifadelerin ve tasarımların bulunmaması da ayrıca tebliğde belirtilmişti. Sakatatların ise sakatat ismiyle satılabileceği et ürünlerinde kullanılamayacağı belirtilen tebliğ tüketicinin yaşamış olduğu taklit ve tağşişin önüne geçilmesi adına olumlu bir adım atılmış oldu."

Gıda güvenliği için etkin denetim şart!
Et tebliği çıkarılmasının tek başına yeterli olmadığını savunan Boyu, şunları söyledi:
"Fakat, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesince yapılan araştırmada, farklı kentlerden alınan et ürünlerinde 'Yüzde 100 et' ibaresiyle satılan ürünlerde dalak, işkembe, yürek, bağırsak, akciğer, meme gibi sakatatın yanı sıra kemik, deri, kıkırdak ve kıl gibi maddeler tespit edildi. Bu durum gösteriyor ki, tebliğ çıkarılması tek başına yeterli değildir. Yapılan mevzuat değişikliklerinin uygulanmasını sağlamak için denetimlerin artırılması ve etkinleştirilmesi gereklidir. Araştırmada da ifade edildiği gibi, et ürünlerine sakatat katılmasının tüketici tarafından tespit edilmesi imkânsız. Böyle bir durumda mutlaka laboratuvar analizleri ile bu gibi durumların tespit edilmesi ve önlenmesi gerekmektedir. GTHB bünyesinde gıda denetim personeli yeterli olmadığından 500 bine yaklaşan işletmeye yapılan gıda denetimleri yetersiz kalmakta, yapılan denetimler işletme ziyaretinden öteye gidememekte, yaşanan taklit ve tağşiş bir türlü önlenememektedir.  Özellikle küçük ölçekli işletmelerde iç denetim görevini, kamuda ise gıda denetimlerini yerine getirecek gıda mühendisleri hem kamuda hem özel sektörde görevlendirilmemekte, halkımız taklit ve tağşişle kandırılmaya ve zehirlenmeye devam edilmektedir. Defaten uyarmamıza rağmen hala ders alınmadığını üzülerek görüyoruz. Artık, yetkililer bir yerde yanlış yaptıklarını, hem gıda mühendislerine hem de halkımıza bu anlamda zulmettiklerini görmelidir. Hal böyleyken salam, sosis, sucuk, bağırsak, deri ve kılla halkımız kandırılmaya ve zehirlenmeye, gıda mühendisleri ise işsizliğe mahkum edilmektedir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52